promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A 14 éves George elpusztulásával kihalt egy újabb csigafaj
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Újabb fajjal lett szegényebb Hawaii és a világ: a csigák között matuzsálemi kort megélő George Újév napi elpusztulásával ugyanis kihalt az Achatinella apexfulva nevű faj. Ott, ahol korábban szárazföldi csigafajok százai éltek boldogan. 19. századi feljegyzések szerint egyetlen nap alatt több mint tízezer csigaházat lehetett gyűjteni. (A csigák persze annyira nem repestek az örömtől e begyűjtéskor.)

A National Geographic cikkébőlkiderül, hogy George Manoában, a Hawaii Egyetemen született, a faj többsége viszont hamarosan elpusztult. Ekkor kapta a Lonesome George, vagyis a Magányos György nevet , mégpedig egy Pinta szigetén élő teknős után, ő szintén az utolsó példánya lett a fajának. A kutatók több, mint egytizeden át próbáltak George-nak társat keríteni utódok nemzéséhez, hiába. Bár e csigák hermafroditák, vagyis kétneműek, két felnőtt nélkül itt sem megy az utódnemzéshez, George-ra pedig hímként tekintettek ezután.
Szomorú vagyok, és mérges is, hiszen egy nagyon különös fajról van szó, amit alig ismertek az emberek
– mondta Rebecca Rundell New York-i evolúcióbiológus, akire George-ot és rokonait bízták. A különleges faj kihalása ellenére a jövőben lehetnek még a csigafiúnak rokonai, két éve mintát vettek ugyanis belőle, hogy egy napon klónozni tudják.

Hawaii-ban az őslakosok körében legendák övezik a csigákat, eszerint gyönyörűen énekelnek, ők az erdő hangjai. Mások ezt nem egészen így gondolják, hiszen (emberi fülnek) hallható hangot nem adnak ki.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás