promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudja, hogy mi lesz a karácsonyfájából, ha elszállítják?
Borítókép:  Fotó: vs.hu
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Jön a vízkereszt (vagy amit akartok...Shakespeare után szabadon), ilyenkor a magyarok jó része lendületből karácsonyfamentesítésbe kezd, hisz a lucfenyő tűleveleinek nagy része két hét alatt District 9-é változtatja a lakást. Nem árt azonban tudni, hogyan szabadulhatunk meg szabályosan szúrós karácsonyi házi kedvencünktől.

A budapesti közterületfenntartó vállalat (FKF) közleménye részletezi a lehetőségeket. E szerint a kukák mellé, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére tehetjük ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzuk sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. A kijelölt gyűjtőhelyekreitt lehet kerületenként rákeresni.

Az FKF január 6-tól másfél hónapon át gyűjtőkocsikkal szedi össze a kihajított karácsonyfákat, ha valaki március elejéig akar gyönyörködni a fájában, akkor ezután már csak a hétköznapi hulladékszállító kocsiba tudják begyömöszölni a szemetesek.

S, hogy mi lesz a fákkal, miután összegyűjtötték őket? Gépekkel felaprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban elégetik őket. A magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag lesz a fenyőből, amelyből elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Debrecenben a belvárosban január 7. és 31. között gyűjtőjáratok gyűjtik a kukák mellé kihelyezett fenyőket, a külső részeken a kommunális hulladékkal együtt szedik össze őket. Január 31. után már szólni kell a szemétgyűjtő cégnek, a DHK Kft-nek, hogy jöjjenek házhoz a fáért. A Debrecenben évente fenyőfákból keletkező 21 tonna zöldhulladékból komposztot csinálnak a regionális hulladékkezelő központban.

Győrben a GYŐR-SZOL Zrt. 74 gyűjtőpontot jelölt ki december 27-től, itt 35-40 ezer karácsonyfát hajítanak ki évente. A belvárosban fenyőfagyűjtő ketrecek, a lakótelepeken táblával kijelölt helyek jelzik a gyűjtőpontokat.

Nyíregyházán a Észak-Alföldi Környezetvédelmi Nonprofit Kft. és az önkormányzat karácsonyfagyűjtő akciót szervez. Aki január 9-17-ig a Korányi F. u. 3., valamint Kerék u. 1. sz. alatti hulladékudvarokba viszi a fát, sorsjegyet kap, és ajándékokat nyerhet.

Ha kíváncsi, hogy a településén miképp szállítják el a karácsonyfát, kattintson a helyben illetékes hulladékgyűjtő cég oldalára!

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás