promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bizonytalan időre leáll a gigantikus óceáni szemétszigetet felszámoló szerkezet
Borítókép:  Fotó: theoceancleanup.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Atlanti- és a Csendes-óceánban két-két, az Indiai-óceánban egy fél kontinensnyi, több milliárd darabból állószemétsziget úszik a vízen. Az Ocean Cleanup projektet egy holland non-profit cég szerette volna elindítani, s végül mintegy 20 millió dollár össze is gyűlt rá, a cél, hogy egy speciálisan a szemét összegyűjtésére fejlesztett berendezéssel megtisztítsák a vizet.

Tavaly szeptemberben San Franciscóból indult útnak a System 001, avagy Wilson névre keresztelt hajó, mely 600 méternyi hálót vontat maga után, ami nagyjából három méteres mélységig gyűjti össze a szemetet a vízben. Első körben a Hawaii és Kalifornia közötti, nagyjából két texasnyi – nagyjából 15 magyarországnyi – kiterjedésű hulladékszigetet próbálja felszámolni. Havonta egyszer érkezett volna egy szállítóhajó, mely elvitte volna a Wilson által összegyűjtött szeméthalmot, amit utóbb újrafelhasználtak volna. A szerkezetet a szél és az áramlatok hajtották – eddig.

Már karácsony előtt problémák adódtak a működés során, a szeméthalmok egyszerűen kisodródtak a gyűjtőből, mivel a hálót összefogó hajó lassabban sodródott, mint a hulladék. A technikai fennakadás miatt le is kellett állítani a projektet, hogy a szakemberek megkezdjék a javítást. Időközben megpróbálták kiszélesíteni a háló fesztávolságát.



Amibe belekezdtünk, olyat még senki sem csinált, szóval felkészültünk rá, hogy mielőtt teljes gőzzel elindul a projekt, szükség lesz még némi javításra
– mondta a Guardiannek még december 20-án Boyan Slat, a szerkezet 24 éves feltalálója.

Az elmúlt öt évben 273 modell építménnyel és hat prototípussal tesztelte a működést Slat csapata, mely összesen hetven mérnökből és tudósból áll. Az áramlások változatosságával viszont a jelek szerint nem tudnak egyelőre mit kezdeni, s emiatt az Oceans Cleanup a projekt szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre leáll, a Wilson becenévre hallgató szerkezetet Honoluluba vagy San Franciscóba vontatják.

Egyes tudósok úgy látják, ha a Wilson sikerrel működik, öt éven belül a szemétsziget felét is összegyűjtheti. Mások viszont attól tartanak, hogy a tisztító művelet súlyosan veszélyeztet több állatfajt – így például a tengeri teknősöket és a lazacokat –, azok élettere ugyanis immár a szemétszigethez kötődik.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás