promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Éjjel hatalmas meteorrajt láthatunk, idén a legnagyobbat
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Quadrantida-meteorraj megfigyelésére igen kedvező alkalom adódik 2019-ben – írja a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja. Az előrejelzések szerint a maximum január 4-én 2 óra 20 perc körül fog bekövetkezni. Tekintve, hogy január 6-án lesz újhold, így ez alkalommal kiváló észlelési körülmények között, holdmentes, sötét égen követhetjük nyomon a meteorraj maximumát, amennyiben ezt a januári időjárás is lehetővé teszi.
A radiáns, amely az Ökörhajcsár csillagkép északi részén van, Magyarország földrajzi szélességéről nézve cirkumpoláris, azaz egész éjszaka látható. Éjfélkor már egészen magasan helyezkedik el a kisugárzási pont, és az idő előrehaladtával egyre magasabbra kerül a hajnali égbolton, így helyzete egyre kedvezőbb a raj észlelése szempontjából. Mivel a meteorraj maximuma csak néhány óráig tart, ezért szerencse is kell a maximum elcsípéséhez.
A látható hullócsillagok száma óránként 60 és 200 között mozog, ezért is nagyon izgalmasak a Quadrantidák. 

Különösen érdemes kiemelni azt, hogy a másik két, hullócsillagokban gazdag meteorraj megfigyelését égi kísérőnk fénye jelentős mértékben fogja zavarni 2019-ben. Az augusztusi Perseidák észlelését a növekvő Hold, a decemberi Geminidák megfigyelését pedig a közel telihold fogja befolyásolni, így meteorozás szempontjából a január 4-i hajnal mindenképpen fontos dátum lesz 2019-ben.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás