promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
22. századi fémmonstrumot húznának fel a leomlott máltai sziklaalakzat helyére
Borítókép:  Forrás: Youtube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ahogy a turisták legnagyobb részét, így engem és családomat is többek között az úgynevezett Azúr-ablak tartott izgalomban, amikor a gépünk 2015 őszén landolt Máltán. A sziget egyik legjelentősebb látványossága egy természeti jelenség volt, mely több százezer év alatt formálódott akkori alakjára. A kisebb máltai szigeten, Gozón tömegek voltak kíváncsiak a Földközi-tengerből kiemelkedő sziklára, melyet egy parányi folyosó kötött össze a szárazfölddel. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy több filmet is itt forgattak, például az Armande Assante-féle Odüsszeuszt (1997), a Monte Cristo grófját (2002), sőt a Trónok harca első évadjának egyik epizódjában is feltűnik a szikla.

Hosszú ideje tartottak attól, hogy a folyosó leszakad, így már mi sem tehettük be oda a lábunkat, lezárták a turisták elől a területet, elvileg csak távolról lehetett szemlélődni. Persze a vagányok felmásztak ide is.

2017-ig lehetett gerillázni, márciusban ugyanis bekövetkezett, amitől a tudósok és a helyiek tartottak: egy heves vihart követően leszakadt a sziklafolyosó, és az egész Azúr-ablakot elnyelte a tenger.
azur ablak1

A máltai kormány rögvest azon kezdett tanakodni, hogyan tudnák kiaknázni a történteket. Abban biztosak voltak a kormánytagok, hogy nem fogják újraépíteni az ablakot. Viszont felmerült, hogy valamilyen mesteségesen módon megteremtik a lehetőséget, hogy a turisták újra megcsodálhassák az egyedi jelenséget. Még azon is gondolkodtak, hogy egy kiállítást nyitnak a helyszínen, s a szikladarabokat kiemelve közszemlére teszik őket.

Egy orosz építész, Szvetozar Andrejev a közelmúltban bemutatott egy tervet (Heart of Malta), mely alapján tükröződő acélból építené újjá a lerombolt sziklát eredeti méretében, melyet aztán megnyithatnának az érdeklődők előtt.

Lézershowtól többszintes kiállítótérig minden lenne a helyszínen, mi szem szájnak ingere. Az építész benyújtotta a terveket a máltai hatóságoknak, kedvező elbírálás esetén már csak egy beruházót kellene találni, ami a csillagászati építési költségek ellenére sem tűnik lehetetlennek, a modernizált látványosság ugyanis ebben a formában akár még nagyobb tömegeket is vonzhat.

Az már más kérdés, hogy ebben a csodálatos, érintetlen környezetben hogyan festene egy 22. századi fémmonstrum...

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás