promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miley Cyrus átírta az ismert karácsonyi dalt, az eredmény pedig zseniális lett
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A népszerű karácsonyi dal 1953-ban született meg két amerikai dalszövegíró jóvoltából, akik a kor szellemének megfelelően, egyáltalán nem a független, dolgozó nőket szólították meg benne.

Ha igazán figyelünk a szövegre, hallhatjuk, hogy a cuki hangon éneklő Eartha Kitt felsorolja, hogy milyen ajándékokra vágyik karácsony alkalmából. Jachtot, coboly bundát és Tiffany ékszereket kér a fa alá, mert nagyon jó kislány volt és megígéri, hogy jövőre is az lesz.

A fülbemászó ének egyből óriási sláger lett, és később olyan előadók dolgozták fel, mint Madonna, Kylie Minouge vagy Ariane Grande.

cyrus1

Cyrus kisasszony igazán találó és frappáns átdolgozást mutatott be az amerikai TV showban. Ahelyett, hogy ő is felsorolta volna milyen luxusajándékokat szeretne, arról énekelt, hogy köszöni szépen, de mindent elő tud teremteni saját maga számára.

Sőt, még ennél is tovább ment, például ezzel a mondattal: „Santa baby, I’d love to know my butt won’t get grabbed at work, by some ignorant jerk.” , vagyis „Mikulás baby, szeretném tudni, hogy a munkahelyemen ugye nem fogja valami faragatlan tuskó a fenekemet fogdosni.” , utalva ezzel a zaklatásokra és a nőket fenyegető egyéb inzultusokra.

Az i-re a pontot pedig talán az a sor tette fel, amiben azt énekeli, hogy a nő legjobb barátja, bizony nem a gyémánt, hanem az egyenlő fizetés: „Listen, Santa, to what I say: A girl’s best friend is equal pay.”

Ez utóbbiért nők ezrei küzdenek világszerte és Magyarországon is. Köztudott, hogy a versenyszférában, de még akár a sport világában is gyakori jelenség, hogy ugyanazért a munkáért egy nő kevesebb fizetést kap, mint férfi kollégái. A legújabb eredmények szerint Európában átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, Magyarországon ez a különbség a Fizetesek.hu felmérése szerint jelenleg 21 százalék.


Az előadáshoz a műsorvezető, Jimmy Fallon és az énekes Mark Ronson is asszisztáltak, még jobban kidomborítva ezáltal a dal mondanivalóját. Akár viccesnek találjuk, akár erőltetettnek, az már teljesen biztos, hogy a feminista mozgalmaknak ezentúl saját karácsonyi slágere lesz.

(MM)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás