promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A gólya télen ázik-fázik, ám ha itt marad, akkor segítenünk kell neki
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Márton Vlad András Facebook-bejegyzésben állt ki idén is a gólyák mellett. Állítása szerint nagyon nagy tévhit, hogy
a gólya nem fázik, ugyanúgy bírja a hideget, mint az áttelelő fajok, nem a hideg miatt vonul el, hanem mert nem találna élelmet.
Szerinte ez egy „BAROMSÁG” – üzeni annak is, aki ezt a Tv-ben, sajtóban terjeszti.

A tényeket, a valóságot pontokba szedte a bejegyzésben, amelyben részletesen kitér arra, hogyan segíthetünk:
  1. A gólya nem elvonult innen, hanem ide jár szaporodni. Egy afrikai madár, ami itt, Európában találta meg a szaporodásához ideális időjárást, hőmérsékletet, táplálékbázist. Afrikában igen kis területen van mérsékelt égövi éghajlat, ami nekik a legkedvezőbb.
  2. Ennek megfelelően a gólya optimális esetben nem is tudja, hogy mi az a tél, a huzamosabb fagy. Ugyanis normális időjárás esetén márciusban, áprilisban érkezik, s akkor itt már erős tavasz van. Elvonulni (visszamenni Afrikába) pedig augusztus második felében szokott, amikor még keményen nyári meleg van, és ennivaló is van nekik rogyásig.
  3. Tehát nem a hideg, vagy a táplálékhiany indítja délre (sok madárnál valóban így van), hanem egyszerűen végzett a dolgával, megy haza.
  4. Mivel afrikai madár, így nincs téli tolla, nem vált tollat, „öltözik át” télire, nincsen „dunyha” szerű hőszigetelő alsó pihetolla, mint a vadkacsának például. Egész testet beborító téli háj sincs rajtuk. Csak az alhasi részén van egy alig pár napra elég kis zsírtartalék. Úgyhogy irgalmatlanul tudnak fázni.
  5. Nem „nem fáznak”, hanem tűrik, ha muszáj, mást tenni ugyanis nem tudnak. Tűrik, míg bírják, aztán vagy túlélik, vagy nem. Egyszerűen nincs más választása a túl korán (frászt, az időjárás van túl későn) érkezett, vagy itt telelő gólyáknak.
  6. Attól, hogy nem szenvednek olyan látványosan, mint egy ember, attól még szenvednek. Azt állítani, hogy „jól bírják”... buta és kegyetlen dolog, ráadásul egyetlen dologra jó csak, téves megnyugvást ad az embereknek, elveheti a segítséget a gólyáktól.
  7. Telelő gólyák. Ami gólya itt telel, nem megy el fészkelési idő végén, vissza Afrikába, az mind sérült. Fogadjuk el ezt, alaposabb vizsgálatnál mindről kiderül, hogy sérült... Lehet, hogy tud repülni, de valami olyan (lehet már gyógyult) sérülése van, ami miatt nem tud 5 000 – 10 000 km-t megtenni. Nem bírná, és ezt tudva megpróbál ott túlélni, ami helyet ismer. Nem „kalandvágyból”, „kísérletező kedvből” marad itt, hanem kínjában.
További részletek ide kattintva olvashat.

(Promotions)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás