promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
December 19.: Földet ért az utolsó ember, aki a Holdon járt
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Most, amikor elhagyjuk a Holdat a Taurus – Littrow-völgynél, úgy megyünk el, ahogyan jöttünk, és ha Isten is úgy akarja, visszatérünk, békével és reménnyel az egész emberiségnek. Isten áldja az Apollo 17 legénységét.
Ezek voltak máig az utolsó emberi szavak, amelyek a Holdon elhangzottak. Eugene Cernan 1972. december 14-én így búcsúzott el attól az egyetlen másik égitesttől, ahol valaha ember járt, tudatában annak, hogy a Hold-expedíciók hosszú időre véget érnek. Az Apollo 17 holdkompja több mint három nappal (75 órával) korábban, december 11-én landolt a Holdon, Cernan parancsnok és társa, Jack Schmitt nagyobb sétát tehettek rajta, mint bárki más. Az egész expedíció december 19-én ért véget a Földön, sikeresen.

Cernannal és Schmitt-tel együtt összesen tizenkét embernek adatott meg, hogy a Holdra lépjen. Az első – ki ne tudná – Neil Armstrong volt három és fél évvel Cernanék előtt, 1969. július 20-án. Armstrong – Buzz Aldrin – társaságában a Nyugalom tengerén szállt le, neki kevesebb, mint egy nap, pontosabban 21 és fél óra jutott a Hold felszínén. Az első szavak a Holdon jóval ismertebbek, mint az utolsók:
Houston, itt a nyugalom tengere. A Sas leszállt. (…) Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.
Armstrong és Cernan alma matere éppúgy az indiana-állambeli Purdue-egyetem volt. A földi világot mindketten nyolcvankét év után hagyták el.


(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás