promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1600 km/h-val ment volna a sugáhajtású Véreb, de elfogyott a pénz
Borítókép:  Forrás: bloodhoundssc.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Bloodhound (magyarul véreb) projektnek lőttek. Ne izguljanak, pár órája, még én sem tudtam, hogy ez milyen hatással van az életemre, most már tudom.

2008-ban a brit innovációs minisztérium is beállt a bristoli székhelyű Bloodhound cég mögé, melynek az volt a célja, hogy építsen egy szuperszonikus autót, ami képes megdönteni a földi sebességi rekorodot. 1983-ban Andy Green és Richard Noble a sugárhajtású, Thrust2 névre hallgató járművel elérte az 1019 kilométeres óránkénti sebességet a Nevada sivatagbeli teszten. Később ez is megdőlt, a jelenlegi csúcs 1 228 km/h.

A Thrust2 csodája: 

A vállalkozás természetesen irgalmatlan pénzösszeget emésztett fel, a gyár pedig egyedül képtelen volt viselni a költségeket. Az autó végül megépült, sőt 2017-ben, az angliai Newquay Repülőtér kifutóján le is futott az első éles teszt. A sugárhajtású, Rolls-Royce Eurofighter motorral működő, Bloodhound SSC-nek nevezett járgány nyolc másodperc alatt érte el a tervezett 200 km/h-s sebességet.

Így néz ki a szerkezet belülről: 


A tervek szerint jövőre következett volna a következő tesztlépcső a Kalahári-sivatagban, minden bizonnyal itt célozták volna meg az 500 mérföldes óránkénti sebességet, majd 2020-ban vagy 2021-ben kísérelték volna meg elérni a végsebességet, az 1000 mérföldes (1609 kilométeres) óránkénti sebességet.

Ez azonban távolniak tűnik, ugyanis a különböző felajánlások, és a szponzori pénzek elfogytak.

Az első teszt eredménye pedig még teljesen biztató volt: 

Pedig a dél-afrikaiak már megtisztították a sziklás-köves területet, és a technika is jórészt rendelkezésre állt. A sugárhajtású rakétát például, ami a Bloodhoundot mozgatta volna, idén szeptemberben élesben is kipróbálták. A norvég Nammo, mely egy űr és haditechnológiai cég, használta egy űrsikló elindításához, 107 kilométeres magasságban repült a Föld felett.
Néhány millióra még szükség volna, hogy fel lehessen pörgetni a projektet. A szerkezet és a sivatagi teszthelyszín is nagyjából készen áll, már csak némi tőkeinjekció kellene. Ha ez nincs meg, akkor a karácsony közeledtével valaki a zsebébe nyúlhat, és 250 ezer fontért cserébe már viheti is a kocsit. Én örülnék, ha kapnék egy ilyen meglepetést
– humorizált a projekt tesztpilótája, Andy Green a BBC-nek, kifejtve, ha nem lesz változás, akkor a járműt tényleg megveheti valaki, s ha akarja, folytathatja a tesztelést.

A cég egyik vezető tisztségviselője, Andrew Sheridan picit gondterheltebb: most épp azt méri fel a vállalat, hogy milyen értékű vagyontárgyakkal rendelkezik, melyek értékesítéséből ki lehet fizetni a súlyos kölcsönöket.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás