promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Déli-sarkon bizonyították be, hogy nem a női a gyengébbik nem
Borítókép:  Forrás: Youtube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Egy vadonatúj kutatás megkérdőjelezi, hogy a női lenne a gyengébik nem. A brit Endokrinológiai Társaság éves glasgowi konferenciáján tette közzé legújabb anyagát, mely elsőként állapítja meg, hogy extrém külső körülmények közepette a női szervezet kevésbé érzékenyen reagál az egészségügyi problémákra, mint a férfi.

A vizsgálat alapjául egy déli-sarkköri expedíció szolgált, melyen a brit hadsereg hat női katonája vett részt idén januárban. Ice Maidennek nevezték el őket. Hatvankét nap alatt 1056 mérföldet tettek meg, eközben nyolcvan kilónyi felszerelést cipeltek magukkal olykor szélviharban és fogcsikorgató hidegben. Ők az első, csupa nőből álló csapat, mely képes volt megcsinálni egy ilyen expedíciót. 

A róluk készített videóból kiderül, hogy még a karácsonyt is megünnepelték egy sátorban dideregve, illetve egy nap mintegy 6000 kalóriát kellett elfogyasztaniuk. Az átlagos hőmérséklet mínusz 20 fok körül mozgott. 

A brutális túra előtt egy kiterjedt fizikai teszten kellett részt venniük a katonáknak. Magas terhelés mellett egy orvosi csapat vizsgálta a stressz-szintjüket, a súlyukat, a csontszilárdságukat és a nemi- és anyagcserehormon-szintjüket. A nők súlyos fizikai károsodás nélkül végigcsinálták az expedíciót, a kutatók minden fizikai mutatójukat folyamatosan elemezték.

Két héttel a túra után a végeredmény azt mutatta, hogy a nemi funkcióikban, a csonterősségükben nem történt változás, fizikai teherbíróképességüknek nem érkeztek el a határára, sőt, életfunkcióikat tekintve képesek lettek volna újabb fizikai kihívást teljesíteni.
Jól teljesítettünk. Pszichológialilag is remekül sikerült együttműködnünk, ennek köszönhetően a csontjaink ugyanolyan erősek voltak a visszaérkezésünkkor, mint amikor elindultunk. A hormonszintünk egy kicsit leesett, de két héten belül az is visszaáll a normális szintre
– közölte még egy egészségügyi innovációs konferencián októberben a walesi származású Natalie Taylor őrnagy. Kifejtette, amíg a testzsírszázalékukból sokat veszítettek, az izmukból semmit.

Mítoszrombolás

A kutatást vezető biológus, Dr. Robert Gifford a Glasgowi Egyetemen tanít, az edinburgh-i kollégák is besegítettek a munkába. Gifford úgy véli, hogy egészen újszerű eredményre jutottak.
Mítoszromboló hatása lesz az eredményeknek, melyeket az adatokból nyertünk. Legalábbis arra nézve, hogy hogyan viselkedik a női test extrém fizikai környezeti hatások nyomán. Arra jutottunk, hogy célszerű edzéssel és fizikai felkészüléssel a korábban jelentkező negatív egészségügyi következmények elkerülhetők.
A biológus szerint különösen hasznos tapasztalatot szereztek abban, hogy az extrém körülmények – sokkal kevesebb napfényes óra – közepette hogyan tudnak együttműködni nők és férfiak. Az Independent cikke nem írja, de az összehasonlítási alap minden bizonnyal a korábbi, férfiak által teljesített expedíció vagy expedíciók.
Fontos ismereteket szereztünk arról, hogy leterhelten, stresszes állapotban miképp tudnak együtt dolgozni férfiak és miképp sikerül ez a nőknek. A mostani expedíció megmutatta, hogy hatékony edzéssel és megfelelő táplálkozással egészségesen tartható az emberi szervezet.
A kutatási eredményt – egyfajta bizonyítékként – egy hónappal azután közölték, hogy a brit védelmi miniszter, Gavin Williamson történelmi döntést hozott: onanntól fogva minden létező munkakört megnyitottak a nők előtt.
Ők ösztönzést jelentenek számunkra, és példaképek a fiatalok számára. Hihetetlenül büszkék vagyunk rájuk, és arra, amit véghezvittek
– mondta a miniszter.

Bár nem csoportban, egyedül már a magyarok közül is vannak páran, akik síeltek a Déli-sarkon. Legutóbb például Németh Alexandra, az első magyar, aki megcsinálta a Seven Summits-ot, vagyis megmászta az összes kontinens legmagasabb pontját. Tervei szerint nemsokára Neszmélyi Emil próbálkozik majd ugyanezzel. Rakonczay Gábor, aki kenuval világrekordot jelentő 61 nap alatt evezett át az Atlanti-óceánon, nemrégiben kelt át Chilébe, hogy eljusson a déli sarkpontig sível.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás