promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt az ember, aki Super Mariót ihlette
Borítókép:  Forrás: fayerwayer.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
84 éves korában elhunyt Mario Arnold Segale, akiről a '80-as években megmintázták a Super Mario Nintendo-játék főhősét. Családai és bartátai körében távozott október 27-én, szombaton, felesége, négy gyermeke és kilenc unokája gyászolja. Az olasz származású amerikai férfi Washington államban dolgozott építési vállalkozóként, s munkája révén került kapcsolatba a Nintendóval is.

Segale a '80-as években egy irodát adott ki a cég tervező-informatikus csapatának, s a következő sztori terjedt el róla. Állítólag késedelmes lakbárfizetés miatt egy ízben feltépte náluk az ajtót, és hangosan követelte a járandóságát. Shigeru Miyamoto akkoriban formálta a Donkey Kong játék főhősének karakterét, melyet eredetileg Jumpmannek kívántak keresztelni, lévén, folyamatosan ugrálni kell vele játék közben. A grafikust viszont annyira elbűvölte a mélynövésű, nadrágtartós pali, hogy az ő mintájára álmodta meg az alakot, akit később Super Mariónak neveztek el. Ma kétségtelenül ő a világ leghíresebb vízszerelője.

Először 1985 szeptemberében tűnt fel a Game Boyokon. Azóta a különböző megjelenéseken, játék eladásokon, merchandising bevételeken keresztül mintegy 310 millió dollárt hozott a Nintendónak.

Ismerősei szerint az üzletember mindig kerülte a feltűnést, úgy tartotta, hogy jobb, ha az eredményei alapján ismerszik meg az ember. Segale meglehetősen visszafogottan kezelte, hogy egy játék főszereplőjét róla mintázták, ugyanis azt gondolta, az, hogy ez nem fog túl pozitív hatást gyakorolni az üzletre. Miután kiderült, hogy a félelme alaptalan, a Super Mario játék népszerűsége viszont az egekben van, már poénkodott is vele, hogy „várja a Nintendótól a csúcsgázsiját”. Egy közeli barátja egyszer a következőket mondta róla:
Az a benyomásom, hogy Mariót nem igazán foglalkoztatja, hogy egy ikonikus játékfigurát róla mintáztak meg. Ha a hozzá közel állók körében ez felmerül, csendben büszke rá.
A Super Mario Odyssey, a Super Mario-sorozat legutolsó darabja a Nintendo Switch legnépszerűbb terméke jelenleg, több mint 12 millió darabot adtak már el belőle.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás