Ha ennivalóról van szó, ami az egyik embernek isteni fogás, a másiknak gusztustalan lehet. Ez volt az alapgondolata az Undorító Ételek Múzeumának, ami november 1-jén nyitotta meg kapuit Malmőben.
Dr. Samuel West, kurátor, aki főállását tekintve pszichológus, azt mesélte a CNN-nek, hogy eléggé érdekelték őt a nyugaton alternatívnak számító proteinforrások, és ebből a kezdeti kíváncsiságból valósult meg később a projekt egy négyszáz négyzetméteres komplexumban.
Az odalátogatók szagolhatják, megfoghatják, sőt meg is kóstolhatják a kiállított ételeket. Összesen nyolcvan különlegesség sorakozik a polcokon, kezdve a perui sült tengeri malactól, a thaiföldi büdös gyümölcsön át, az izlandi rothasztott cápáig.
West szerint ez utóbbinak van a legorrfacsaróbb szaga és a legrémesebb íze.
Persze minden csak kulturális különbség kérdése
– teszi hozzá lekesen.
Ha egy svédnek gyökérsört adnék, biztosan kiköpné, és azt mondaná, hogy fogkrém íze van, pedig szerintem egészen finom. Az a célom, hogy az emberek ne csak szelfiket készítsenek az ételek mellett, hanem kicsit elgondolkodjanak és merjenek kipróbálni olyasmit, amire eddig csak húzták a szájukat. Sőt, pár hónap elteltével szeretném más városokba is elvinni a kiállítást.
Persze az egyedi tárlatnak van több komoly hátulütője is! Egyrészt az épület mellett található étteremben igencsak aggódnak, hogy a szagokon kívül esetleg más is átszivárog hozzájuk (a hat vagy nyolc pici lábán). Másrészről nem alaptalan a félelem, hogy a merészebb kóstolók például egy bika pénisz-sült tarantula kombó után megbetegszenek, végül pedig a kurátor attól tart leginkább, hogy itt bizony irtó büdös lesz.
Ha pedig véletlenül elhánynánk magunkat múzeumlátogatás közben, semmi gond, mert a belépőjegyeket hányószacskóra nyomtatták.
Ha még több gusztustalanságra vágyik,
kattintson ide!
(MM)