promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezhet élet a Marson
Borítókép:  JPL - Nasa
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A NASA egyik alközpontja, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) által publikált kutatási eredmények alapján elképzelhető, hogy létezik az életnek valamilyen kezdetleges szintje a Mars felszíne alatt.

Egy ideje ezt már feltételezték a kutatók, hogy létezhet kisebb-nagyobb vízmennyiség a Mars felszíne alatt, de sokáig nem találtak erre közvetlen bizonyítékot.

2018 júliusában azonban a várva várt felfedezés is megtörtént, mikor is egy közel 20 km széles földalatti tó nyomaira bukkantak a Mars déli sarkát borító jégpáncél alatt. Túl sok információval viszont továbbra sem rendelkeztek a víz kémiai összetételét, állagát tekintve.
A Mars felszíne alatt 1 mérföld mélyen talált víz,, közel a déli pólushoz.

Most a JPL csapata megvizsgálta a Curiosity Mars-járó által még 2016-ban felszínre hozott, nagymértékben oxidált kőzeteket, és a vizsgálati eredmények tekintetében arra a következtetésre jutottak, hogy a bolygó felszíne alatt mind a mai napig olyan sósvizű tavak és folyók léteznek, amelyek H2O tartalma alapján minden esély megvan arra, hogy az élet egy bizonyos szintje kialakulhatott bennük.

„Találtunk valami igazán meglepő dolgot. Nagy mennyiségű sósvíz fordul elő a Mars bizonyos helyszínein (a felszín alatt), melynek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy lehetővé tegye a mikrobák aerob légzését, sőt akár a szivacsokét is, melyek a legegyszerűbb állatoknak számítanak” – nyilatkozta Vlada Stamenkovic, a JPL kutatója és a vizsgálat vezetője.

A Mars felszíne alatt sekély jéggel borított, illetve víz által formált földfelszíni területek

Ezek az eredmények arra sarkallják a tudósokat, hogy hasonló, földi környezetben végezzenek kutatásokat, vagyis a bolygónkon is megtalálható földalatti sósvizű tavakban, amely által sokkal pontosabb képet alkothatnak a Marson található felszín alatti világról.

Az erről szóló jelentés, és a kutatás eredményei megtalálhatók a Nature Geoscience tudományos hírportál oldalán.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás