promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bőr alá ültetett bankkártya, mely egyben útlevél? Jöhet!
Borítókép:  Forrás: reddit.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A svédek régóta élenjárói a digitális fejlődésnek, internetelérésben top-10-esek, és a jelek szerint továbbra is nyitottak az innovációra. Ezt bizonyítja az Independent cikke, amely arról számol be, hogy országszerte már több mint négyezer ember vállalkozott rá, hogy beültessenek a kezébe egy mikrochipet, mely személyi azonosításra (is) alkalmas. A jelenlegi trend szerint a hüvelyk és a mutatóujj közé helyezik be a bőr alá.

A Biohax cég, mely egyike a beültetést végző vállalatoknak, öt éve végzi a beavatkozást, és közlése szerint az érdeklődők száma egyre nő. A néhány milliméteres chip rádiófrekvenciás azonosító technológiával (RFID) működik. Ugyanezen a módon használjuk nap mint nap a bankkártyánkat, az útlevelünket, vagy akár a kapunyitót is. Az androidos okostelefon is felsimeri az eszközt, és minden úgynevezett near field kommunikációs készülék (NFC), ilyen például a bankkártya-leolvasó terminál is.

Íme a személyi azonosítás chippel:

A Three Square Market infokommumikációs cég augusztusban arról számolt be, hogy dolgozóinak egy jelentős hányada már beültette a chipet, és többek között azzal jelentkeznek be a számítógépükbe, és a kantinban is azzal fizetnek.

Így nyílik az ajtó a kézbe ültetett chippel:

A chip ára ennél a cégnél 300 dollár, az eszközt nem kell feltölteni sem.

A chip gyártói, főleg a plasztik kártyákból a legtöbbet előállító Nemzetközi Kártyagyártó Vállalat többek között azzal érvel a fejlesztés mellett, hogy évi mintegy 6 milliárd kártya elkészítését váltja ki. A Biohax közölte, a svéd nemzeti vasútvállalattal is megállapodtak, így a chipet beültetőknek többé nem kell papír alapú vagy elektronikus jegyet venniük, hanem a bőr alá ültetett eszközzel fizetnek.

Az Independent egy neves magyar származású transzhumanistát (a transzhumanisták a biotechnológiákban, az ember szellemi és fizikai képességeinek mesterséges fejlesztésében hisznek) is megszólaltatott.
Három éve ültettem be a chipet és azóta azzal jutok be a lakásomba, s azzal zárom az ajtót. Ez óriási, lakáskulcsra sincs szükségem. Sajnos a techonlógiai fejlődés miatt az én chipem már nem a legmodernebb, így ha frissíteni szeretném ki kell szedni, s később visszaültetetni.
– mondta el István Zoltán.

Ben Libberton svéd mikrobiológus a Daily Mailnek elmondta, a chipek adattárolási képessége egyelőre csekély, ezt kell majd idővel bővíteni.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás