promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínaiak mesterséges Holddal akarnak világítani
Borítókép:  Forrás: inverse.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Csengtuban, Szecsuán tartomány központjában 22. századi módon oldanák meg a közvilágítást. Az utcai lámpák helyett egy mesterséges „Holdat” lőnének fel, melynek fényereje meghaladná az eredetiét.

A hírt a csengtui űrkutató vállalat vezetője, Wu Csunfeng közölte a kínai Népújságban. A kivilágított szatelit fényerejét az eredeti Hold fénykibocsátásának nyolcszorosára tervezik, a szatelit elindtását pedig 2020-ra. A tervek szerint a szerkezet 10-80 kilométeres hatósugarú körben tudná megvilágítani a földfelszínt, kiváltva a lámpákat.

Wu Csunfeng kifejtette, hogy a tesztek már évek óta zajlanak, s jó irányba haladnak. Az ötlet egyébként egy francia művésztől származik, aki egy óriási tükrökből épített gigantikus nyakláncot képzelt el a Föld köré, mely a bolygóra iránytaná a napsugárzást.

A megépítendő szatelit kapcsán felmerültek kritikák, melyek egy része azt taglalja, hogy sem a csillagszati megfigyelésekre, sem az állatok viselkedésére nem lenne jó hatással a mesterséges Hold. A harbini Optikai és Űrkutatási Intézet vezetője, Kang Weimin védelmébe vett a projektet: mint mondta, a szatelit által küldött fény az alkonyatkor tapasztalható napfény erejével ér fel, mely nem zavarja az állatokat.

Az egyelőre szintén nem világos, hogy Csengtu város maga finanszrozza a projektet, vagy a kínai kormány vállalt szerepet az építésben.

Füstbe ment tervek

A kínaiak kísérlete nem példa nélkül álló. Az oroszok a '90-es években tesztelt Znamja kísérlet során azt vizsgálták, hogyan juttatható el műhold segítségével a napfény a földre. Az eredmények kiválóak voltak, a föld egyes pontjait olyan erősséggel tudták megvilágítani, mintha telihold lett volna.

A norvégok 2013-ban Rjukan település felett mozgattak számítógépes segítséggel két óriási tükröt, melyek a város főterére irányították a napsugarakat, s ezzel olyan pontok váltak napfényessé, ahová korábban soha nem sütött be a nap. Viszont sem a norvég, sem az orosz projektből nem lett végül semmi.

Azok után, hogy a 2008-as pekingi olimpia idején a kínaiak szárazjég-őrleménnyel bombázták a város feletti felhőket, megakadályozva, hogy a nyitóeseményen eső essen, nincs kétség afelől, hogy most is mindent megtesznek a projekt sikeréért. 

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás