promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szűk negyven éve rossz irányban imádkoztak a hívek
Borítókép:  Forrás: Youtube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Egészen döbbenetes hibát vétettek az építők egy nyugat-törökországi mecset felhúzásakor. A kicsit több mint ezer lakossal bíró fekete-tengeri falu, Sugören imaházát 1981-ben emelték, de rossz szögben, s emiatt a hívek 37 éve rossz irányban, nem Mekka felé imádkoznak – számolt be róla cikkében a Daily Sabah és a Hurriyet török lap.

Isa Kaya imámhoz, aki tavaly óta tevékenykedik a mecsetben, eljutott a pletyka, miszerint a mihrábot nem a megfelelő irányban alakították ki. A mihrab az a falfülke, mely kijelöli az ima irányát, melyet a vallási előírások szerint Mekka, az Al-Haram mecsetben található Kába kő felé kell végezni. Az 1981-es építkezéskor viszont a mihrábot 33 fokkal elforgatták, így a gyülekezet szűk negyven éve nem Mekka felé hajlong. Az imám a helyi muftik (iszlám jogtudósok) segítségét kérte, akik megerősítették a pletykát.

Bizonyára felmerült, hogy a mihrábot le kell bontani, s a helyes irányba fel kell újra építeni, de végül nem ez történt. Isa Kaya egy sufnitunning megoldást választott: fehér csíkokat ragasztott a mecset szőnyegére, melyek kijelölik az ima irányát.
„Elmagyaráztuk a híveknek a helyzetet, s a többség pozitívan reagált”
- mondta az imám a Demiroren hírügynökségnek.

Azért a fehér nyilakat sem akarják az örökkévalóságig irányjelzőnek használni: felkértek egy építészt, hogy tervezze újra az egész épületet.

Nem először fordult elő, hogy egy mecsetet rosszul tájoltak. 2009-ben közel kétszáz mekkai imaházról derült ki, hogy nem a Kába-kő felé néznek. A hibára akkor döbbentek rá, amikor az akkoriban épülő felhőkarcolóról körülnéztek.

Az iszlám előírások szerint egyébként ha egy hívő nem tudja pontosan, merre van Mekka, akkor nyugodtan imádkozhat abba az irányba, amerre a várost sejti.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás