promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína mikrochipek segítségével kémkedik Amerikában
Borítókép:  Fossbytes
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A beszámoló szerint, ezek az apró chipek, melyek nagyságrendileg akkorák, mint egy hegyes ceruzának a csúcsa, és úgy vannak tervezve, hogy kizárólag speciális eszközökkel lehessen észlelni őket, a szerverek alaplapjaira voltak elhelyezve.

A chipeket állítólag a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg egy speciális számítógépes hardver-támadási egysége fejlesztette ki, és a hackereknek korlátlan hozzáférést biztosít bármihez, ami a szervereken van tárolva: így téve lehetővé számukra a teljes adathalászatot és az adatok manipulálását, de még más szerverekhez való kapcsolódást is.
Kína mikrochipek segítségével kémkedik az USA ban kép21
Kína mikrochipek segítségével kémkedik az USA ban kép31

A hírek szerint a kínaiak elsődlegesen a kaliforniai Super Micro Computer hardvergyártó cég adatbázisához férhettek hozzá, azonban rajta keresztül, a Super Micro fő megrendelőjének számító két amerikai óriásvállalat, az Apple és az Amazon gépeibe is bekerülhettek a kémchipek.

A Super Micro Computer hardver eszközeinek tervezete ugyan San Jose-ban készül, azonban mint az elektronikai cégek többsége, a gyártást szintén kiszervezte Kínába.

Korábbi jelentések szerint a támadást már 2015-ben észlelték az amerikai titkosszolgálatok, valamint az Apple és az Amazon, amelyek a Super Micro Computer által összeállított szervereket vásárolták meg. A jelentésben az áll, hogy az Amazon akkor szerzett tudomást a támadásról, amikor az Amazon Web Services (AWS) nevű leányvállalata lépéseket tett a streamelt videók tömörítésével foglalkozó cég, az Elemental Technologies felvásárlására 2015-ben. Az Apple pedig állítólag már 7000 szervergépet vásárolt a Super Micrótól, amikor biztonsági csapata felfedezte a chipeket.
Kína mikrochipek segítségével kémkedik az USA ban kép4

A jelentés további 17 meg nem nevezett hírszerzési és egyéb vállalati forrást említ meg, miszerint a kínai kémek ezáltal legalább 30 cég és kormányzati ügynökség által használt eszközökbe helyeztek el mikrochipeket indirekt módon, így biztosítva hozzáférést a pekingi vezetésnek.

Természetesen mindhárom cég tagadja a Bloomberg jelentést, miszerint kémchipeket találtak volna szervereiken, amelyek illetéktelen hozzáférést tennének lehetővé cégek, hivatalok, de akár magánszemélyek számítógépein tárolt adatokhoz.

Az Amazon nyilatkozata szerint:
Nem igaz, hogy az AWS tudott volna bármit is a kémchipekről vagy a hardver módosításokról az Elemental felvásárlása során.
Az AWS pedig a következőképpen reagálta az esetre:
Ahogy azt több alkalommal is jeleztük már az elmúlt hónapok során a Bloomberg felé, soha nem találtuk bármilyen jelét is annak, hogy módosításokat hajtottak volna végre az Amazon, vagy az Elemental által használt Super Micro alaplapjain, illetve hogy kémchippekkel látták volna el őket.
Az Apple a következőt fogalmazta meg:
Világosan kijelenthetjük: soha nem találtunk az Apple szerverein elhelyezett rosszindulatú chipeket vagy bármiféle manipulációt annak hardverein.
A kínai kormány szintén tagadta a jelentést. A kormányszóvivő az alábbiakat mondta az üggyel kapcsolatban:
Kína határozottan kiáll a számítógépes biztonság teljes védelme mellett. Reméljük, hogy az ügyben érintettek is elutasítják az indokolatlan, és rosszindulatú vádakat, ellenben az eset arra sarkallja mindkét felet, hogy a jövőben szorosabban együttműködjünk, és közösen dolgozhassunk egy békés, biztonságos, nyitott, és rendezett kibertér kialakításában.
A felszínre került hír hatására, a péntek reggeli nyitáskor a hongkongi technológiai cégek részvényárindexe jelentősen lecsökkent, köztük a Lenovo 23 százalékot zuhant a reggeli kereskedelemben, míg a kínai telekommunikációs berendezések gyártója, a ZTE Corp Hongkongban jegyzett részvényei több mint 14 százalékot veszítettek értékükből, és a nap folyamán sem normalizálódott a helyzet.

Ez a precedens ismét fokozott aggodalomra ad okot, figyelembe véve, hogy a külföldi hírszerző ügynökségek, főként Kínából, már egy ideje kezdenek beszivárogni az USA és egyéb fejlett országok vállalatainak infrastruktúrájába azzal, hogy a globális techcégek kiszervezték a gyártást a Távol-Keletre.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás