promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mintha egy hatemeletes ház dőlt volna rá, mégis ő győzött
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A WSL (szörf világliga) a Big Wave Tour hétfői szezonnyitóján bejelentette, hogy Maya Gabeira Guiness-rekordot döntött. A brazil szörfös a Legnagyobb nő által meglovagolt hullám kategóriájában érdemelte ki az elismerést. Gabeira Portugália hírhedt partszakaszán, Nazaré-nál egy közel 21 méter magas monstrumot szelidített meg.

A hölgy bámulatos mutatványának értékét tovább növeli, hogy 2013-ban ugyanott kis híján életét vesztette. Akkor egy hullámszörny lesodorta a deszkáról, a félelmetes fehér habok pedig úgy nyelték el a szörföst, hogy kevesen bíztak benne, hogy még élve kerül elő a vízből. Gabeira eszméletlenül sodródott a víz felszínén, amikor rátaláltak, kimentése után egyből kórházba szállították, ahonnan nem sokkal később már saját maga osztott meg képet a közösségi médiában, mindenkit biztosítva róla, hogy jól van, és hogy nem adja fel.
Nagyon régóta álmodtam róla, hogy világrekordot döntök. A 2013-as baleset után ez egy nagyon távoli álomnak tűnt. Nagyon kemény munka volt, hogy újra 100 százalékos formába kerüljek. Ezért is különösen értékes az elismerés
– fogalmazott a hétfői díjátadón a szörfös.

A rekordot jelentő hullámlovaglást még az év elején, január 18-án mutatta be Gabeira. A felvételen jól látszik az érkező hatalmas hullám, amelynek fehér habjai ismét teljesen maguk alá temetik a szörföst, aki azonban váratlanul mégis sértetlenül bukkan elő.

A férfiak között a szintén brazil Rodrigo Koxa tartja a világrekordot, ő tavaly novemberben egy csaknem 24 méter magas hullám hátán szörfözött. Ugyancsak Nazaré partjai mentén. Egészen addig marad ő a rekorder, amíg nem hitelesítik Hugo Vau kísérletét. A portugál szörfös egy nappal Maya Gabeiro után a „Nagy Mamának” nevezett, 35 méter magas hullámon lovagolt. 

Nazaré az óriás hullámairól híres, számos videó örökíti meg a hullámtörőkön álló bámészkodókat, és az előttük tornyosuló 30-40 méteres, vagy még magasabb szörnyeket.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás