promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb ősi maja területeket fedeztek fel Guatemalában
Borítókép:  history.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A kutatók által beazonosított struktúrák közé tartoznak a mezőgazdasági területek, a házak és védelmi erődítmények, valamint 100 kilométernyi töltésút, utak és csatornák, amelyek összekötik a nagyvárosokat a civilizáció középpontjában elterülő síkságon keresztül.

Az ősi maja civilizáció egészen Dél-Mexikótól Guatemalán keresztül Belize partjáig terült el és virágzott Kr. e. 1000 és Kr. u. 1500 között.

A mostani kutatás a Petén megyében található, több mint 2000 négyzetkilométer nagyságú Maja Bioszféra Rezervátumot vette górcső alá, melynek során egy lézeres alapú, úgynevezett LIDAR technológiával vizsgálták át a sűrű esőerdővel borított területet. Az eljárás segítségével – melyet leginkább talán a röntgenhez lehetne hasonlítani – képesek áthatolni a fák lombkoronáin és felfedezni a növényzet által elfedett régészeti maradványokat.
Újabb ősi maja területeket fedeztek fel Guatemalában kép2

Természetesen a LIDAR sem tud teljes részletességgel feltárni mindent, csak iránymutatást ad ahhoz, hogy merre találhatóak a feltételezett lelőhelyek, ezt követően a régészek már jóval nagyobb pontossággal tudják eldönteni, hogy hol kell végezni az ásatásokat.
Újabb ősi maja területeket fedeztek fel Guatemalában kép3

Korábban a régészek úgy vélték, hogy a maja civilizáció egymástól független városállamokból állt, melyeket a helyi harcoló elit irányított. Mára azonban ez a teória megdőlni látszik, ugyanis az új kutatások eredményeiből arra következtetnek, hogy az egész terület jóval sűrűbben volt lakott, mint azt ez idáig gondolták, és a feltárt úthálózat is azt mutatja, hogy a városok intenzív kapcsolatban állhattak egymással.
Újabb ősi maja területeket fedeztek fel Guatemalában kép4
Noha ez utóbbi nézet kezd egyre inkább elfogadottá válni az elmúlt években, a regionális adatok hiánya továbbra is megoldatlanul hagyta ezt a kérdést
– írja az egyik kutató Science-ben megjelent tanulmányukról.

A mostani kutatások azonban sokat segítenek abban, hogy végre pont kerüljön a vita végére.
Mindegyik maja város nagyobb volt és jóval sűrűbben lakott, mint azt korábban gondoltuk
– mondta Francisco Estrada-Belli régész és a tanulmány egyik szerzője.

A felfedezés eredményeképpen a kutatóknak pontosabb rálátásuk lett a maja területek népsűrűségét illetően is, becsléseik szerint a késő klasszikus időszakban, vagyis 650 és 800 között 7-11 millió maja élhetett Észak-Guatemalában.
Újabb ősi maja területeket fedeztek fel Guatemalában kép5

A kutatásokat természetesen tovább folytatják a régészek, és lesz is bőven munkájuk a LIDAR által feltérképezett területeket tekintve. Nem kizárt, hogy a közeljövőben több felfedezésről is fogunk majd hallani, ugyanis számos területen tervezik bevetni ezt a viszonylag újnak mondható technológiát.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás