promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiadnál 100 milliót egy Apple termékért?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Apple I vagy csak egyszerűen Apple 1 a számítógépes történelem egy kis darabkája. A világ első személyi számítógépe lett, amihez nem kellett óriási szakértelem, csak hozzá csatlakoztattuk a billentyűzetet és a képernyőt, aztán már használhattuk is. Nem kellett ide csúcsmonitor, egy egyszerű tévé is megtette.

A gép Steve Jobs és Steve Wozniak közös gyermeke volt, de az oroszlánrészt azért Wozniak végezte, majd az utómunkálatokban a kaliforniai Palo Alto amatőr számítástechnikusai is besegítettek. Amúgy csak egy 28-szor 36 centiméteres áramköri lapról beszélünk.

Nem bántom Jobsot, mert egy zseni volt, inkább csak Wozniaknak adom meg a tiszteletet a fejlesztésért. Jobs azt csinálta, amihez értett, beszerezte az alkatrészeket, kidolgozta az üzletstratégiát, az ő ötlete volt az is, hogy alapítsák meg az Applet, és kezdjenek kereskedelmi értékesítésbe. Ha nincs Jobs, lehet a gép megmaradt volna valami sufni hobbiterméknek.

Annak érdekében, hogy nagyobb közönséghez is eljusson a fejlesztés, Jobs kapcsolatba lépett Paul Terrell-lel, a kaliforniai Mountain View-ban működő The Byte Shop üzletlánc tulajdonosával, aki beleegyezett, hogy darabonként 500 dolláros áron megvásárol tőlük ötven gépet, de csak teljesen összeszerelt állapotban. Wozniak az elején amúgy felajánlotta a HP-nek, de nekik nem kellett az amatőröknek szánt termék.

Végül 200 darabot gyártottak le belőle, aminek a többsége eltűnt. Nagyjából úgy tippelik, hogy 79 darab lehet belőle a világban, de már csak 15 van működőképes állapotban. Nos, így már nem is kell találgatni miért ér ennyit az Apple első gépe.

„Megdöbbentő, hogy megvan ez a számítógép és még üzemel. Fantasztikus, hogy az ember csak elindítja, és ugyanúgy működik, mint 1976-ban” – nyilatkozta Bobby Livingston, az RR Auctions munkatársa.

A licitáló üzletember névtelenül szerezte be magának az Apple 1-est, így nem tudjuk, hogy ki adott ki érte több mint 100 milliót.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás