promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar segítséggel küld fantomot az űrbe a NASA
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közlése szerint a NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésén, amelyre a jelenlegi tervek szerint 2019 végén kerülhet sor, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont dózismérői segítenek felmérni, milyen sugárzás éri majd az űrhajósokat. 

A kísérlet elsődleges célja, hogy az űrhajósok védelme érdekében minél pontosabb ismeretekre tegyenek szert az űrbéli viszonyokról, hisz ezzel egyre közelebb kerülhetnek a tudósok ahhoz, hogy minél hatékonyabb védelem mellett a későbbiekben embert küldhessenek a Marsra. A kozmikus sugárzás miatt ugyanis nagy veszélynek vannak kitéve az űrhajósok. A világűrben ez a Föld felszínén mért értéknek akár több százszorosa is lehet. 

A MARE (MATROSHKA AstroRad Radiation Experiment) kísérlet részeként az Orion űrhajósainak helyére 1-1 emberszerű női fantomot helyeznek el, ezek felszínét és belsejét passzív, valamint aktív dózismérőkkel szerelik fel. Ezek segítségével az űrhajó visszatérése után meg tudják majd állapítani, hogy mekkora sugárzás éri a Marson az emberi bőrfelszínt és a belső szerveket. 

A sugárzásmérési kísérletek az amerikai és magyar tudósok mellett német, osztrák, belga, lengyel, japán és cseh szakemberek részvételével zajlik majd.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás