promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Először tudtunk leszállni egy aszteroidán
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A kisbolygó hivatalos neve 162173 Ryugu, de a sajtó egyszerűen csak a szám nélküli elnevezést használja. Az aszteroida nagyjából 900 méter - egy kilométer átmérőjű lehet. Anno még 1999 májusában fedezték fel a LINEAR teleszkópjával az egyesült államokbeli Új-Mexikóban.

A Hajabusza-2 júniusban érkezett meg a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryugu közelébe három és féléves utazás után. Az űrszonda feladatát ugyebár nehezítette az is, hogy a kisbolygó folyamatosan mozgásban van. Ryugu amúgy a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé van sorolva, mivel Földközeli kőzetről beszélünk, ami méretének köszönhetően nagy pusztítást tudna okozni.

A japán űrhivatal (JAXA) Twitter-üzenetben erősítette meg, hogy a Hajabusza-2 kis kutatóroverei sikeresen landoltak és mindkettő jó állapotban, olyannyira, hogy még képeket is tudtak továbbítani.

A két, "sütisdoboz-méretű", egykilós műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról, megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére. A mintákat szeretnék visszahozni a Földre, amit Rover 1A és Rover 1B kapszulában tárol majd el.

A kutatók sok választ remélnek a kisbolygótól, köztük azt is, hogy a Földön lévő vízkészlet tényleg származhat-e aszteroidáról. A Hajabusza kettőn amúgy 4 rover van különféle tudományos eszközökkel ellátva, szóval kettő még bevetésre vár.

Az űrszondának elvileg 2019 decemberében kellene elhagynia az aszteroida felszínét, hogy 2020-ban visszatérhessen a Földre, remélhetőleg sikeresen.

(Torony)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás