promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyet még nem láttál: bálnát vetett partra a madridi folyó
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Komoly meglepetésben volt része Madrid azon lakóinak, akik péntek reggel a Manzanares folyó felett átívelő Segovía-hídon igyekeztek munkába vagy iskolába
– írta az El Pais című spanyol lap.

Halszag, legyek és megdöbbentő látvány fogadta őket: a sekély vízben, félig partra vetetten egy autóbusz méretű ámbráscet teteme hevert. Körülötte kordonok, a lezárt területen belül pedig fehér kezeslábasba öltözött emberek, akik serényen vizsgálták az élettelen testet. Hogy került oda a hatalmas állat, és mi történik itt voltaképpen – tehették fel joggal a kérdést a spanyol főváros álmos polgárai.

Bármilyen rejtélyes és hihetetlen is az eset, mindenre van magyarázat: a művészet. A partra vetett tengeri emlős ugyanis egy életnagyságú műalkotás, amely egy kifejlett, 18 esztendős, 15 méter hosszú és csaknem 40 tonnás cet mintájára készült, és az utolsó részletig (a halszagig bezárólag) valóságos. A hiperrealista szobor a belga Captain Boomer művészeti kollektíva alkotása. A cet vasárnapig hever majd a Manzanares partján, és a kutatónak öltözött színészek is ott sürögnek majd a tetem körül a hétvégén.

A belga kollektíva alkotása a valóság és a képzelet határaival játszik. A cet reflexió a városi környezetre, a természettel való együttélésre, és a környezetünk realitásának problémájára. A Captain Boomer ezzel a provokatív gesztussal szerették volna kizökkenteni a madridiakat a mindennapok megszokásából, és rávenni őket, hogy eresszék szabadon a fantáziájukat, és döbbenjenek rá, milyen fontos a környezetünk védelme.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás