promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nyolc legjobb kamera-funkciókkal rendelkező telefon
Borítókép:  phonearena
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Sokan ma már a kamera által készített képek és videók minősége alapján választanak telefont. Ezt a gyártók is jól tudják, ezért az iparág nagyjaitól kezdve – legyen szó akár az Apple-ről vagy a Samsungról – a mobilpiacon kevésbé elterjedt márkákig, mint mondjuk az Asus vagy a Cat, a legtöbb vállalat kiemelt figyelmet fordít annak fejlesztésére, és megpróbálják valamilyen plusz, netán egyedi funkcióval ellátni telefonjuk kameráját. Függetlenül attól, hogy valóban hasznosak-e ezek az extrák, vagy sem, bizonyos szempontból különlegessé teszik a készüléket.

Jelenleg hatalmas a választék a piacon, így nem könnyű a döntés, ha mondjuk telefonvásárlásra adjuk a fejünket, és nem szeretnénk csalódni a várt eredményben. Ezért most összegyűjtöttünk a kamerahasználat terén valamilyen szempontból kiemelkedőnek számító telefonok közül nyolcat, amelyek vagy a kiváló képalkotásnak, vagy valamilyen különleges kamera-funkciónak köszönhetik népszerűségüket.

Apple iPhone X

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép2

A felső kategória egyik legerősebb kamerarendszerével rendelkező, hátlapi dupla objektívvel felszerelt telefonja, melynek kamerája arcfelismerővel van ellátva. Bár számos telefon rendelkezik arcfelismeréssel, az Apple a saját fejlesztésű, egyedi technológiáját, a Face ID-t használja.

A telefon infravörös kamerát, mélységérzékelőt és egy pontvetítő rendszert használ, amely 30 ezer pontot térképez fel az ember arcán, hogy ez alapján 3D-ben beolvashassa azt. Mint tudjuk, vannak ugyan hibái a rendszernek, de azért elég biztonságos ahhoz, hogy az Apple Pay segítségével digitálisan vásárolhassunk akár a Face ID-t használva.

Továbbá a Face ID kiválóan alkalmas animált emojik elkészítésére és küldésére. Mondjuk ezt abszolút nem nevezném hasznos funkciónak, azonban a mai fiatalok nagyon szeretik használni, így nyilvánvaló, hogy a gyártók is nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen „kisebb” extrák fejlesztésére.

Kamerájával nagyon jó minőségű képeket tudunk készíteni, bár nem feltétlenül mindig a legjobbat. Néha kiég makró fotózáskor a kép, illetve árnyékos területeken, rossz időben és legfőképpen este pedig komoly mennyiségű színes zaj is előfordulhat. Ennek ellenére, megfelelő időjárási körülmények közt az egyik legszebb képeket alkotó telefonnal van dolgunk.

Samsung Galaxy Note 9

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép3

A Samsung nemrégiben megjelent csúcstelefonja a Galaxy S9+ hátsó dual kameráját használja és AI témafelismerő szoftverrel van ellátva, ami felismeri, hogy éppen mit fotózunk, legyen az mondjuk egy virág, egy kutya, egy étel, egy személy, vagy bármi más. Fényképezéskor húsz előre beállított látványséma közül tud választani, ezt követően a fényképezőgép optimalizálja a fehéregyensúlyt, a színtelítettséget, és a kontrasztot a fotók legjobb minőségben történő elkészítéséhez. A dinamikatartomány és a vonalélesség mobilos berkekben az élvonalban van, a színeket akkor is jól eltalálja, ha a témafelismerő algoritmust kikapcsoljuk.

További kiváló funkciója a telefonnak, hogy az elkészült képet gyorsan leellenőrzi a rendszer és szól, ha szerinte nem sikerült jól. Észreveszi például, ha valaki épp pislog, de egy homályosra sikerült felvétel esetén is jelez.

Több üzemmód közül tudunk választani, többek közt létezik egy „élő fókusz” nevezetű is, ami a két lencsét egyszerre veti be annak érdekében, hogy a hátteret ügyesen el tudja mosni.

Google Pixel 2

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép4

A Pixel 2-nek nincsen másodlagos hátsó kamerája vagy bármilyen más extrém hardvere, ellenben tartalmaz egy olyan funkciót, ami az egyik legjobb videórögzítő mobillá teszi jelenleg a piacon.

A készülék összekapcsolja a hátsó kamera optikai képstabilizátorát a giroszkóp elektronikus képstabilizációjával, amely funkció ki- és bekapcsolható. Együttes használatukkal tökéletesen egyenletes és természetes megjelenésű videókat készíthetünk akár 4K minőségben is.

A telefon szoftvere villámgyorsan indul, azonnal élesít és késedelem nélkül menti a képet akár HDR+ feldolgozás mellett is. A Pixel 2 megbízhatóan méri fel a fény- és színviszonyokat, a dinamika a mindig aktív HDR+ miatt pedig kitűnő. Szinte nincs olyan időjárási körülmény, ami kifogna a telefon kameráján, legyen szó közel- vagy távolképről, rikító napfényről, ködről vagy holdfényről. Kevés okostelefon készít tíz próbálkozásból ennyi nyomtatásra alkalmas fotót, mint ez a készülék.

Reméljük, hogy a rövidesen megjelenő Pixel 3 örökli a telefon kiváló funkcióit, és hasonlóan jó videókat, valamint képeket készíthetünk majd vele, ha nem jobbakat.

LG V35 ThinQ

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép5

A V35 ThinQ szintén két hátsó, 16 megapixeles kamerával rendelkezik. Az egyik egy standard lencse, a másik egy széles látószögű objektív, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több tartalmat rögzítsünk egyetlen képkockában.

Hasonlóan a Note 9-eshez, ez a készülék is rendelkezik témafelismerő „AI Cam” szoftverrel, amely lehetővé teszi a kamera számára, hogy több mint ezer tárgyat és képet azonosítson be, majd csoportosítsa azokat 18 különböző téma szerint, mint mondjuk városkép, személy vagy étel kategóriában. Ezután a Note 9-hez hasonlóan, a témának megfelelően beállítja a kamerát és a javasolt szűrőket.

Oppo Find X

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép6

Az iPhone X-hez hasonlóan a Find X is arcfelismerő szoftvert használ a Face Unlock személyében, ami az almás telefonhoz hasonlóan a biztonságos 3D beolvasási metódust használja, azonban a nagy tesóval ellentétben azt sokkal biztonságosabban teszi. A kínai vállalat ígérete szerint mindössze 0,0001 százalékos hibaaránnyal dolgozik a készülék a hitelesítés során, ami ha csak fele ennyire is igaz, már jobban teljesít, mint a többi gyártó hasonló telefonja.

Ezenkívül a hátsó és a szelfi kamerák egy külön, alapállapotban nem látható panelen helyezkednek el, amely felcsúszva akkor válik elérhetővé, amikor fényképet szeretnénk készíteni. A koncepció kifejezetten látványos és frappáns megoldást kínál a maximális előlapi helykihasználás érdekében, és segít a telefon hátlapjának könnyebb tisztán tartásában.

Az Oppo ezen megoldása használaton kívül teljesen elfedi a telefon összes lencséjét, ami további előnyt jelent azok számára, akik szeretik eltakarni a kamerát az ismeretlen online leskelődőktől tartva.

Huawei P20 Pro

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép7

A tükröződő lila hátoldalával és három hátsó kamerájával a P20 Pro kiemelkedik a tömegből. A konstrukció egy 40 megapixeles fő kamerából, egy 20 megapixeles monokróm lencséből, ami a részletgazdagságért felelős, valamint egy 8 megapixeles teleobjektívből tevődik össze. Ez utóbbi háromszoros nagyítást tesz lehetővé és segédkezik a portré módban történő képek elkészítésében.

A telefon exponálási sebessége rettentő gyors, konkrétan azonnali. Még lezárt állapotban is a hangerőgomb dupla megnyomásával 0,3 másodperc alatt csinálhatunk akár egy ultra fotót, ami éles és jó minőségű lesz.

Továbbá esti módban is kiválóan fotózik a készülék, a 6 másodperces expozíció könnyen megoldható állvány nélkül is, csupán kézben tartva a telefont. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy ez a mobil csinálja a legjobb éjszakai felvételeket.

Szintén rendelkezik ki-bekapcsolható AI szoftverrel, azonban azt használva inkább csinál feljavított, vagy mondhatjuk úgy, hogy szépen kiszínezett képeket, mint valósághűeket. A funkciót kikapcsolva sem lehet okunk panaszra, viszont ilyenkor gyakran előjönnek a képeken a hibák. Az azonban elvitathatatlan, hogy 10 megapixelen igen megbízhatóan hozza a nagy többségben remek fotókat még zoom használata mellett is.

Cat S61

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép8

Az S61 az egyik legeredetibb telefon a sorban. A telefon egy beépített hőkamerával rendelkezik, amivel pontos hőképeket jeleníthetünk meg, és bizony akár 400 Celsius-fokig is képes mérni, legyünk akár a szabadban, vagy zárt térben. A lakásban könnyűszerrel feltérképezhetjük vele a légréseket, vagy a hőhidakat, ami valljuk be igen hasznos tud lenni egy felújításnál, vagy fűtés-korszerűsítésnél.

Ugyan nem a legtökéletesebb képeket és videókat készíti, mondhatjuk úgy is, hogy viszonylag sok hibával dolgozik, azonban nincs oka szégyenkeznie sem az átlagképeket illetően. A gyári szoftvertámogatottsága is kissé fapados, vagyis nem ezzel a kamerával fogjuk a legextrémebb képeinket elkészíteni, vagy éppen 3D-s emojikkal gazdagított videókat küldözgetni a barátainknak. Persze ez nem is baj, ugyanis ezt a telefont nem arra a célra szánták.

Az említett extrákon felül, tartalmaz egy levegőminőség érzékelőt és egy lézeres mérőeszközt is, ami a kamerával összedolgozva 8 méterig méri a távolságot, majd területet is kalkulál. Az már csak hab a tortán, hogy normál körülmények közt szinte „elpusztíthatatlan”, -25 és + 55 Celsius-fok közti hőingadozással könnyedén megbirkózik, illetve ütés- és vízálló a készülék.

Asus ZenFone AR

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon kép9

A tavaly megjelent ZenFone AR a második olyan telefon a Phab 2 Pro után, amely támogatja az AR (Augmented Reality) és a VR (Virtual Reality) technológiák telefonon történő alkalmazását. Vagyis az AR használatával a készülék kamerája képes a környezetünket virtuális dolgokkal kiegészíteni.

A telefonnak mindehhez egy csomó hardveres követelménynek meg kell felelni, így például alapból három hátlapi kamerával szerelték fel a mozgáskövetés és a távolság meghatározásának feltérképezéséhez, amit egy lézeres távolságmérő is támogat. Ezenkívül rendelkezik gyroszenzorral, gyorsulásérzékelővel, barométerrel és egy jobb GPS adó-vevővel, hogy ezek alapján a készülék a lehető legpontosabban meg tudja határozni a saját helyzetét egy épületen belül is. Tudnia kell például, hogy milyen fal, tereptárgy és felület milyen messze van tőle.

A telefon viszonylag elég jó minőségű képeket készít akár 23 megapixeles felbontásban is, és fókuszálási sebessége általában tizedmásodpercek műve, köszönhetően a szenzoroknak. A kiváló, négy tengelyes optikai stabilizátor mellett mozgatás közben is képes megfelelő képeket és videókat alkotni.

A 8 legjobb kamera funkciókkal rendelkező telefon képB

Nagyjából ezek a mobilok lennének a jelenleg kapható legjobb kamerákkal, vagy kamera-funkciókkal rendelkező készülékek. A telefonok negatívumaira külön nem tértem ki, és személy szerint sorrendet sem állítanék köztük, amit szerintem nem is lehetne, mert mindenki eltérően használja telefonját és más-más funkciók fontosak a számára. A Cat S61-es nyilván egy műszaki beállítottságú embernek sokkal fontosabb és hasznosabb dolgokat tartalmaz, mint mondjuk egy olyan felhasználó számára, aki sokat szeret videózni, akár akcióvideókat készíteni, így annak inkább a Pixel 2 lehet a jobb választás, és így tovább.

Az biztos, hogy egyik telefonban sem fog csalódni az, aki ezek közül bármelyik készülékre is beruház igényeinek megfelelően. A felsorolt típusok közt azonban közel 200 ezer forint különbségi is lehet, így akinek fontos az ár-érték arány, vagy csak nem szeretne közel félmilliót költeni mobilra, úgy nem a legfelső kategóriából fog választani, hanem az 1-2 százezerrel olcsóbb készülékekben is megtalálja a számításait.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás