Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ilyet még nem láttál, de az olasz hegymászók se

Ilyet még nem láttál, de az olasz hegymászók se

Színes

Ilyet még nem láttál, de az olasz hegymászók se

Színes

Promotions 07:28
A múlt héten egy csapat tapasztalt olasz hegymászó gondolt egyet, és útnak indult a svájci-olasz határ mellett fekvő, hegyekkel csipkézett Aosta-völgybe, hogy meghódítsák a régió egyik legmagasabb csúcsát. Szép időben, kitűnő körülmények között haladtak felfelé, gond nélkül elérték a hegytetőt, kifújták magukat, gyönyörködtek a tájban, majd elindultak lefelé. 4000 méternél jártak, amikor olyasmivel találták magukat szemben, amire évtizedes hegymászói pályafutásuk során még sosem volt példa.

Egy pár jött szembe velük, farmerben és sportcipőben, karjukon a kabátjukkal. Nem a nagylábat látták, ám ez a találkozás még annál is valószínűtlenebbnek tűnt, mintha a szőrös hegyi lény került volna eléjük.

A hegyet vastag hótakaró borítja, a terep egyáltalán nem könnyű, a mászás így elképzelhetetlen megfelelő felszerlés, és a hőmérséklethez illő ruházat nélkül. A lefelé ereszkedő mászók biztosító kötelekhez kötve, hegymászó bakancsban, vastag, speciális öltözékben haladtak, míg a pár, mintha csak sétálni indult volna a parkba, hogy élvezzék a napsütést, vékony cipőben és tavaszi öltözékben, még a kabátjukat is levetve sétált fel 4000 méter magasra. A valószínűtlen találkozást fotón is megörökítették, ami hamar elterjedt a Facebook-on.

Több szakmai szervezet is hozzászólt a vakmerő akciót megörökító fényképhez.

Megtörtént ugyan, de ennek sosem lett volna szabad megtörténnie. Egy magashegy különleges hely, nem olyan, mintha a parkban sétálnánk, vagy a homokos tengerparton. Tiszteljük a hegyet! Mindenekelőtt azzal, hogy betartjuk a legalapvetőbb biztonsági szabályokat, megfelelő felszerelésben indulunk útnak, és nem veszélyeztetjük az életünket
– fogalmaztak közleményükben az olasz hegyimentők

Majd arra kértek mindenkit, jegyezzék meg jól a képet, mint elrettentő példát, és ha bármikor a hegyre indulnak, jusson eszükbe, hogy így sosem szabad megmászni a csúcsokat:
Így talán elkerülhető lesz a sok ezer baleset, ami évente bekövetkezik a felelőtlen mászók hibájából.
Aggodalmuk nem indokolatlan, a hegyvonulat olasz oldalán ezen a nyáron heten vesztették az életüket, és ebből legalább négy esetben a nem megfelelő felszerelés, és a képzettség hiánya okolható a tragédiáért.

Jean-Antoine Maquignaz, az eset közelében fekvő Valtournenche hegyi falu polgármestere a brit Telegraph című lapnak hangsúlyozta, egyre többen merészkednek fel a hegyre úgy, mintha csak egy könnyed túrát tennének:
De ez őrültség, minden felkészületlen kalandvágyót figyelmeztetni kell, hogy a magas hegyek veszélyesek.
Franciaországban épp az ilyen esetek elkerülése érdekében már azt tervezik, hogy törvényben tiltják meg a mászást azoknak, akik sem képzettségileg, sem a felszerlés tekintetében nem állnak készen a csúcshódításra. A Mont Blanc-on idén nyáron tizenöten lelték halálukat.

(fib)