promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszakítás nélküli forróság: jó száz éve nem volt ilyen nyarunk
Borítókép:  Forrás: rev.pw
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A meteorológiai nyár végéig még azért van néhány hetünk, de érdemes pár szót ejteni az idei időjárási változásokról a legmelegebb évszakban, mert amit most tapasztaltunk, olyan még nem volt Magyarországon, mióta profi mérőeszközök állnak rendelkezésre.

Júniusban még igen sűrű rendszerességgel áztatta eső a földeket, s úgy tűnt a szokásosnál csapadékosabbnak ígérkezik a nyár 2018-ban. Aztán július végétől közel egy hónapon át tartó forróság vette kezdetét, ami augusztus 24-ig tartott, ekkor egy hidegfront miatt lehűlt az idő. Addig viszont egyetlen olyan napunk sem volt, amikor legalább néhány fokot esett volna a hőmérséklet országos szinten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat cikkében a hőmérséklet magassága szerint csokorba szedte, milyen típusú napokat különít el a szakma, s ez alapján milyen egészen egyedi folyamat játszódott le július-augusztusban. A klimatológiai küszöbnapok a következők: nyári napnak hívják, ha a hőmérséklet 25 celsius fölé emelkedik. Hőségnapról beszélhetünk, ha 30 fok feletti hőmérséklet van, és forró nap, ha 35 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. AZ OMSZ adatai alapján Mezőkovácsházán, Püspökladányban és Szeghalom településeken július 24. és augusztus 25. között harminchárom napon keresztül érte el vagy haladta meg a harminc fokot a hőmérsékleti maximum, ilyenre pedig a huszadik század eleje óta nem volt példa.

Érdekes módon tehát ez a nyár nem arról szólt, hogy sorra dőltek a napi hőmérsékleti maximumok, hanem az egybefüggő, extrém hosszan tartó forróságról. Már áprilisban lehetett valamit sejteni: 1901 óta nem mértek átlagosan olyan magas hőmérsékletet ebben a hónapban, mint idén. A hőségnapok száma azért még idén sem döntött rekordot, sőt igen messze voltunk ettől. 2003-ban 61(!) napon érte el vagy haladta meg a hőmérséklet a 30 fokot, de ott azért közben volt némi lehülés is.

Egy rekord még megdőlhet, de az OMSZ-nek az elemzéshez még meg kell várnia augusztus végét. A XX. század legmelegebb augusztusa 1992-ben volt, de mivel idén a hónap legvégéig minden nap legalább 30 fok volt, ez a rekord veszélybe kerülhet.

A klímaváltozásról szóló viták folyamatosan zajlanak, de a mostani adatokat nem lehet feltétlenül ennek alátámasztására felhozni. Ha néhány éven át megmarad a mostani folyamat, akkor már talán igen.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás