promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az új szfinx tartja lázban a régész világot
Borítókép:  worldatlas.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A hír azóta futótűzként terjedt világszerte, lázba hozva a korszak jeles kutatóit, régészeit és egyiptológusait.

Az Al-Kabbash út köti össze Luxor templomát Karnak templomával, és az „Al-Kabbash Road”-projekt keretén belül, egy nemzetközi régészcsoport 2017 nyarától végez itt egy átfogó kutatást az egyiptomi régészeti minisztérium megbízásából. Az út teljes feltárása és helyreállítása még 2005-ben kezdődött, és eddig körülbelül már 600 millió egyiptomi fontot (20 milliárd forint) költött rá az egyiptomi kormány.

Abdel Aziz megjegyezte, hogy a minisztériummal jelenleg azon dolgoznak, hogy valahogy épségben kiemeljék a monumentális szobrot, ugyanis a környezet jellegéből fakadóan nem lehet teljes egészében közvetlenül kiásni. Ugyanakkor szeretnék, ha a turisták is szemtanúi lennének a felfedezésnek, ezért nem akarják lezárni területet, ami amúgy is rengeteg turistát vonz minden évben.

szfinx2

Az első vizsgálatok alapján körülbelül 4 500 évesre teszik a szfinx korát, vagyis Hafré fáraó uralkodásának állíthat emléket. Az oroszlán testű, ember fejű szfinx szobor körülbelül kilenc kilométerre helyezkedik az egyiptomi fáraók temetkezési helyétől, a Királyok völgyétől.

Az eddig legismertebb szfinx az a gízai – a piramisok közelében található – szobor, amely a legenda szerint az 1798-as francia megszállás idején vesztette el az orrát, mikor Napóleon katonái a közelben gyakorlatoztak, és egy eltévedt ágyúgolyó okozhatta a balesetet. Ez a 73 méter hosszú és 20 méter magas mészkőszobrot szintén Kr. e. 2500-ban építették szintén Hafré fáraó tiszteletére.

szfinx3

Bassam al-Shamma egyiptológus elmondása alapján, jól haladnak a feltárással, és a nyomok arra engednek következtetni, hogy a szfinx felfedezését várhatóan több hasonló szobor fogja követni, amit a történelmi források is indokolttá tennének.

Ezzel együtt tervezik a környék infrastruktúrájának fejlesztését, ami magába foglalja az utak burkolását, illetve a víz- és elektromos hálózat kibővítését. A projekt magába foglalja az al-kabbashi út, és környező leletek felújítását, illetve az újonnan feltárt szfinxek és egyéb szobrok restaurálását.

A projekt 2018 végéig tart, de a sikeres kutatásokra való tekintettel, valószínűleg a kormány tovább fogja finanszírozni a feltárásokat.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás