promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kültéri piszoárok borzolják a párizsiak idegeit
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Képtelenség nem észrevenni azokat az élénkvörös színű piszoárokat, amiket nemrég helyeztek ki Párizs kellős közepén, a Szajna-parti Szent Lajos-szigeten. A környékbeli lakók teljes joggal vannak felháborodva az Uritrottoir-nak elnevezett műanyag bódékon, hisz ezek az illemhelyek nem jelentenek megoldást a nyilvános vizelésre. A lakók és a bolttulajdonosok ezért most levélben kérik a helyi önkormányzatot, hogy távolítsa el a dobozokat, ha ez nem történik meg, akkor petíciót indítanak az ügy érdekében.

Bár Franciországszerte több városban lehet találkozni ilyen eszközökkel, de Párizs mégiscsak más. A francia főváros legfontosabb műemlékeinek közelébe helyezték ki most ezeket a piszoárokat, például a Notre Dame lábához vagy a Hôtel de Lauzun mellé is tettek egyet, ahol egykor Charles Baudelaire francia költő is élt.

A brit The Guardian cikkéből kiderül, hogy az ötletgazda szerint igenis szükség van ezekre a dobozokra, mivel a környéken nincsenek nyilvános vécék, emiatt pedig sokan a nyílt utcán végzik el a dolgukat. Az Uritrottoir kitalálója szerint a piszoár környezetbarát, mivel egy komposztálható anyaggal van feltöltve, a tetejét pedig virágok díszitik. A nyitott piszoárok teljesen szagmentesek is, a vizeletből származó anyagokat pedig a parkok és kertek trágyázására használják fel.

Ráadásul maga a párizsi polgármester is támogatja az ötletet, így kevés esélyt látni a lebontásukra. Ariel Weil polgármester kijelentette, hogy a mostani négy mellé egy ötödik piszoárt is ki fognak helyezni.
Ha nem teszünk semmit, a férfiak továbbra is az utcán fognak vizelni
– fogalmazott a városvezető.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás