Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tizenhét nap után engedte el halott borját egy kardszárnyú delfin

Tizenhét nap után engedte el halott borját egy kardszárnyú delfin

Színes

Tizenhét nap után engedte el halott borját egy kardszárnyú delfin

Színes

Promotions 13:15
Ken Balcomb, a Bálnakutató Központ igazgatója szerint összesen tizenhét napon keresztül hurcolta magával kicsinyét a J35 vagy Tahlequah nevű kardszárnyú delfin. Ez idő alatt 1600 kilométert tett meg – írja a Seattle Times.

Az Index korábban megírta, hogy a kanadai Brit Columbia partjainál egy kardszárnyú delfinanya nem engedi elsüllyedni halott kicsinyét. A bálna a fejével tartotta a víz felszínén az elpusztult állatot. Az eset hatalmas nemzetközi figyelmet kapott.


A portál szerint Tahlequah „egy súlyosan veszélyeztetett kardszárnyúdelfin-populáció tagja, és már két másik utódja is elpusztult azóta, hogy utoljára 2010-ben hím borjúnak adott életet”.

A kutatók azt már megfigyelték, hogy ennél a delfinfajnál szoros kapcsolat alakul ki az anya és az utódja között. Azonban ilyen fajta, és ennyire hosszan elnyúló ragaszkodást még sohasem tapasztaltak. Félő volt, hogyha J35 nem táplálkozik megfelelő módon, akkor az éhezés a delfineknél méreganyagok felszabadulásával jár, és ez megviselheti az anya szervezetét, aki azonban semmilyen betegség jelét nem mutatta ebben az időszakban.

A feltételezések szerint Tahlequahnál az alultápláltság az oka annak, hogy nem tud egészséges borjút világra hozni, ugyanis a környező vizekben nincs elegendő lazac, ami a kardszárnyú delfin fő tápláléka.

J35 most 20 éves, de még húsz éven keresztül szülhetne borjakat, ezért az aktivisták azt tervezik, hogy élő lazaccal fogják etetni az állatot, akinek így fontos szerepe lesz a populáció fennmaradásában.

(TK via Index)

Borítókép: Youtube