promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Művészet reggelire
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Hadik egyike Budapest nagy irodalmi kávéházainak, mely az 1920-as években élte fénykorát. Bár a kávéjáról az a hír járta, hogy rossz, a hely még így is legendássá vált, elsősorban azoknak köszönhetően, akik ide jártak. A Hadik legnevezetesebb szeglete Karinthy Frigyes törzsasztala volt, aki „hivatalos időben” itt fogadta vendégeit, sőt még otthoni telefonját is átirányíttatta a Hadik vonalára. 

A Hadik 2010-ben nyitott újra, nem a legnagyobb sikerrel. Épp ezért az üzemeltetők 2016-ban úgy döntöttek, megreformálják a Hadikot. A kávéház küldetése, hogy fejet hajtva a múlt előtt folytassa az irodalmi hagyományt, ám nem szeretne megfeledkezni azokról a kortárs művészekről, akik máig a törzsvendégeket képzik.

Így került a Hadik falára a Saul fia forgatókönyvének első két oldala, amit Nemes Jeles László azért ajándékozott a kávéháznak, mert a könyv nagy részét itt írta. A céljuk, hogy az irodalmat, a művészetet és a klasszikus kávéházi kultúrát kortárs környezetbe helyezzék. Évente több száz művészeti eseményt, irodalmi esteket, kiállításokat, koncerteket szerveznek.

Az átalakítással egy időben született meg a Hadik Brunch – művészetet reggelire! ötlete, mely egy havi egyszer, szombat délelőtt jelentkező programsorozat. A legjobb beszélgetések mindig az étkezőasztal körül zajlanak, így ezeken a művészeti programokon a vendégek együtt reggelizhetnek a meghívott művészekkel, miközben egy pódiumbeszélgetés zajlik, a megszokottnál sokkal kötetlenebb stílusban.

Szeptemberben A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc mű lesz a brunch témája. Szeptember 29-én, 11 órától  a Brunch vendége lesz Vecsei H. Miklós, a Vígszínház fiatal sztárja, aki Nemecseket játssza a 2016 óta óriási sikerrel futó zenés darabban. Mellette ott lesz még Grecsó Krisztián is, aki színpadra írta Molnár Ferenc klasszikusát.

Októberben az Oscar-díjas Nemes Jeles Lászlóval beszélgetnek az új filmje, a Napszállta apropóján, novemberben pedig Simon Márton legújabb kötetéről lesz szó. 

Idén ősszel is megrendezik a Hadik Utcabált: szeptember 7-én délutántól egészen zárásig olyan zenészek váltják egymást a színpadon, mint a Blahalousianából ismert Barbi és Jancsó és a Parno Graszt, a Kodachrome Simon and Garfunkel számokat játszik majd, de ott lesz a Fran Palermo akusztik is.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás