promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Misty, a kedves házi robot
Borítókép:  CNET
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Vagy csak te is a Star Wars filmeken nőttél fel, és mindig is akartál egy saját R2-D2-t? Akkor ez az ajánlat talán pont neked szól! Misty, a kis személyi robot nem csak körülötted sündörög, de akár kommunikálhatsz is vele.

Misty, amely név itthon talán kevésbé ismert, és már a második verziója érkezik a következő év elejére, a coloradói székhelyű Misty Robotics vállalat jóvoltából kerülhet az otthonodba.

A Misty Robotics fejlesztői remélik, hogy az új robotjuk hamar a család részévé válik. Erre minden esély megvan, ugyanis a kis robot nemcsak, hogy megjelenésében és viselkedésével képes meghódítani az emberek szívét, de ígéretük szerint: Misty II az új fejlesztések egész tárházával lesz ellátva.

Ma már nem számít különösebben újdonságnak a személyi robotok otthoni felhasználása, ugyanis világszerte egyre több japán és amerikai gyártó is fejleszt erre a célra saját készítésű „aranyos” házi robotokat, mint például Kuri, Pepper vagy Buddy. De akkor mi teszi majd különlegessé Misty II-t a többi robothoz képest?

Misty szenzorok és kamerák széles skálájával van felszerelve, aminek segítségével könnyedén felismeri gazdája, vagy gazdáinak az arcát, illetve a precízen feltérképezett lakás minden helyiségében teljes magabiztossággal közlekedik. Ez önmagában ma már nem is számítana különösebben forradalminak, azonban Misty nagy előnye a versenytársaihoz képest, hogy ő egy házilag is fejleszthető platformmal rendelkezik, vagyis tanuló robot. Ennek alapján, az alapképességein felül, mindenféle egyéb tulajdonságokra be lehet programozni, vagy ha úgy tetszik, tanítani. Így például nem csak a lakást képes feltérképezni, de egyfajta riasztóként is segédkezhet annak biztonságosabbá tételében, legyen az akár valami rendellenesség tapasztalása, mint például a konyhában lángra kapott konyharuha, vagy egy illetéktelen behatoló jelzése.
Mindenképpen azt szeretnénk, hogy Misty hasznos dolgokat tegyen meg számunkra, de ugyanakkor egyfajta kishaver is legyen a család számára
– nyilatkozta Ian Bernstein, a robot feltalálója és a projekt vezetője.

misty kép2

A robothoz fűződő érzelmi kötelék kialakulása, annak személyiségén vezet az út. Ezért a fejlesztők a lehető legbarátságosabb kinézettel és személyiségjegyekkel próbálták felvértezni Mistyt. Így például a robot köszönt minket, ha hazaérünk, érdeklődik hogylétünkről, emlékeztet bizonyos eseményekre, vagy hangvezérlő asszisztense segítségével segít nekünk az internetes keresésben. A mérnökök több mint 200 szem kombinációját tesztelték, hogy megtalálják a legmegfelelőbbet. Ezenfelül a robot képes megfelelően reagálni az olyan ingerekre is, mint például az arckifejezés, vagy a hangunk tónusa.

misty kép3

A fejlesztőknek olyan távlati céljuk is van, hogy a robot idővel képes legyen gondoskodni akár idős emberekről is. Ennek megfelelően például olyan tulajdonsággal tudnánk felruházni robotunkat, ahol a Misty számítógépes látásmodellt használva felismeri, hogy valaki fekszik a földön. Vagy ha mondjuk hangos, netán különös zajt hall, szenzorjaival lokalizálja annak pontos helyét és megnézi a hang forrását. Ha pedig úgy tapasztalja, hogy a földön fekvő személy nincs rendben, vagy komoly rendellenességet észlel, akkor a robot segítségért telefonálhat.

A Misty II ugyanakkor moduláris is, vagyis cserélhető a karja, így akár pohártartó kézzel is elláthatjuk, illetve egy mágneses hátizsákot is tehetünk a hátára, de akár vicces kiegészítőkkel is elláthatjuk, mint ledes punk taréjjal, vagy egyéb parókákkal. Azonban komolyabb moduláris kiegészítőkön is dolgozik a cég, így ígéretük szerint a következő Misty már alkalmas lesz arra, hogy fel tudja venni a dolgokat és mozgassa őket.

A fejlesztők arra a kérdésre is megnyugtató választ adtak, hogy mi lesz azokkal, akik nem értenek a programozáshoz: hogyan fogják komolyabb egyedi tulajdonságokkal felruházni a robotjukat? A cég vagy a felhasználók által fejlesztett és közzétett tulajdonságok elérhetőek lesznek mindenki számára az interneten, azt bármikor megoszthatják egymással az emberek, és a kész tulajdonságot csak fel kell tölteni a robotunkra.

Misty II jelenleg 2000 dollárért előrendelhető a cég honlapján, és februárra ígérik a rendelések kiszállítását.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás