promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön az évszázad holdfogyatkozása
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Most péntekre érdemes valami külsős programot szervezni, hogy ne maradjunk le erről a csodás csillagászati eseményről. A teljes fogyatkozás nem kevesebb, mint 103 percig fog tartani, a jelenség lefolyása pedig 6 óra 13 perc 48 másodperc hosszú lesz.  

A Hold nem fog eltűnni teljesen, mélyvörös színe lesz, amit még a kísérője is tetéz majd látványban. A holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben. Láttam olyan megosztást, hogy a Mars olyan nagy lesz, mint a Hold. Aki ezen óriásit röhögött az fantasztikusan jól tette, aki pedig bevette, az mozgassa meg kicsit az agyát.

A Mars 2003 óta nem volt ilyen közel a Földhöz, szóval valóban egyedi és félelmetes látvány orgiában lesz részünk. Mázlink van, hogy a két esemény egybeesik, szóval tényleg a vörös démonok fogják uralni az eget ma este. A Mars így a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb égitestté válik. Aki nem tudná, a Vénuszt szinte minden nap látjuk, mivel a köznyelvben Esthajnalcsillagként emlegetjük.

Visszatérve még kicsit a Marsa, a számadatokat nézve 57,6 millió kilométerre lesz a Földtől. A fényét az fogja növelni, hogy pontosan a napsütötte oldalát fogjuk látni végig. Ha valahol a várostól távol nézzük a jelenséget, akkor a teljes fogyatkozás alatt még a Tejút fényes sávját is elkaphatjuk.

Az Időkép összerakta a segédanyagot is, hogy mi mikor következik közép-európai idő szerint:

Részleges fázis kezdete: 20:24
Teljesség kezdete: 21:30
Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21
Teljesség vége: 23:13
Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22
Félárnyékos fázis vége: 01:28

Magyarország szerencsés földrajzi helyzetben van, mivel az elejétől a végéig követhető majd az esemény. Most már csak azért kell szurkolni, hogy ahol nézni akarjuk, ott ne legyen felhős az égbolt.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás