promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vad utazás a Windows 98-ba
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Húsz évvel ezelőtt már egy hónapja kapható volt a Windows 98, ugyanis június 25-én került fel a boltok polcaira, szóval ekkor már igen csak elkezdett terjedni a netezés. Ugyebár ez volt az első olyan operációs rendszer, ami kifejezetten otthoni felhasználóknak lett tervezve.

Bill Gates április 20-án mutatta meg a nagyközönségnek a csodát. Erre jó páran emlékezhetnek, mivel a futtatás közben beütött a kék halál. Szerintem alig volt ember, aki ne találkozott volna ezzel a képernyővel a használat során, ettől függetlenül mindenki imádta, mert átlátható volt és könnyen kezelhető. A fagyás ellenszere pedig nem volt más, mint a reset gomb, amit még annak is kellett nyomkodnia néha, aki tényleg rendben tartotta hardveresen és szoftveresen a gépét.

A Win 98 hamarosan megkapta Second Edition, vagyis SE változatot, ami lehet rövid életű volt, de rengetegen használták és emlékeznek rá. Ez azért is alakult így, mert hiába 2001 őszén már érkezett a Windows XP, az emberek nem igazán akartak átállni, ahogy sokan most sem akarják még leváltani a Windows 7-et Win 10-re.

A Win 98-at eredetileg 2004-ben akarták volna a kukába dobni, de a népszerűsége miatt ezt képtelenség volt kivitelezni, mivel minden negyedik netre kötött gépen ez futott. Végül 2006. július 11-én, egy szép keddi napon sikerült nyugdíjba küldeni, innentől már nem jött több biztonsági frissítés hozzá.

Aki nosztalgiázni akar kicsit, az a böngészőjéből ide kattintva ér el egy kis mókázást, azonban az igazi múltidézést egy rajongó hozta össze. Még fellelhető új alkatrészekből rakott össze egy 20 éves rendszert, hogy futtatni tudja rajta a Windows 98-at.

1GHz Tualatin Pentium III processzor, 512 MB 133MHz SDRAM memória, 120GB-os Western Digital merevlemez és a jó öreg Voodoo 5 5500 64MB-os videókártya. Valóban mintha csak a múltban lennénk. Már a régi hardverek láttán is szemünk elé kerül rengeteg szép és rossz emlék.

A nagyobb élmény kedvéért az emberünk beszerzett egy Hyundai CRT monitort is. Nem csak a képernyő vibrálása, de még a hangok is nosztalgikus élményt adnak, például amikor duruzsol a floppy meghajtó. Bizony, a telepítéshez boot floppyt is kell majd használni.

Miután meglett a gép összerakása, na meg a Windows 98 telepítése, jöhetett a szórakozás. Akkor még kicsit drága volt a neten lógni, így mit csináltunk a legtöbbet a gépen? Hát játszottunk! Jön a Sim City 2000, Quake, Doom, Starcraft, Need for Speed és még hasonló ínyencségek futtatása.

Bevallom őszintén, irigykedem, egy hétvégére nagyon odaülnék ehhez a géphez, de azért nem építeném meg.

(Torony)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás