promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Virtuális headset a Googletől
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Talán jó néhányan még emlékeznek a Google 2013-ban piacra dobott forradalmian új okos-szemüvegére, a Google Glassra. Forradalmivá végül nem vált széles körben, alapjában véve nem volt rossz koncepció, azonban nem váltotta be a hozzá fűzött hatalmas reményeket, és inkább bizonyos céges berkeken belül, például a gyáriparban terjedt el jobban, mint az átlag felhasználók körében. Ennek volt az is a következménye, hogy később, a továbbfejlesztett változatát, a Glass Enterprise Edition-t már nem boltok polcaira szánták, hanem egyenesen vállalati megrendelésekre.

Most úgy néz ki, hogy a Google berkeiben ismét készülnek valami újra, és ha még hivatalosan nem is jelentették be a terméküket, amin dolgoznak, egyre több hírmorzsából szemezgethetünk virtuális desktopunkról.

Annyi már bizonyos, hogy a Google A65 kódnév alatt egy profi AR headsetet fejlesztenek: egy olyan vezeték nélküli, virtuálisan kiterjesztett valóságot használó eszközt, amely nem igényel semmilyen külső számítógépes vezérlést. Tulajdonképpen a Microsoft HoloLens szemüvegéhez lehetne leginkább hasonlítani.

Névtelen2

A Winfuture.de értesülése szerint a Google ismét azzal a tajvani Quanta céggel dolgozik együtt ezen projekten, akivel korábban együtt fejlesztette a Pixel C tabletet. A headseten várhatóan több kamera szenzor helyezkedik majd el, melyek pontosan feltérképezik a helyszínt a hordozója mozgása alapján, illetve mikrofonok, melyekkel a verbális kommunikációt tudjuk megteremteni, és elképzelhető, hogy Google Assistant segítségével lehet majd irányítani.

Egy igen megbízhatónak mondható 4 magos Qualcomm QSC603 fogja hajtani, ha hihetünk az előzetes híreknek. A QSC603 támogatja az akár 2560x1440 WQHD felbontást, illetve a 1080p és 1030p videó rögzítést, a 3D-s layout-okat, valamint az olyan renderelő felületeket, mint az OpenGL, OpenCL és Vulcan. Emellett vezeték nélküli Gigabittel, Bluetooth 5.1-el és a GPS-sel lesz felszerelve.

Jelenleg még nem létezik a piacon vezeték mentes, és ezáltal számítógéptől teljesen független AR headset, amely a valóságot egyfajta virtuális valósággal bővítené ki. Egyelőre még csak köztes megoldások születtek, nevezetesen az Oculus Go, a Lenovo Google támogatással rendelkező Mirage Solo-ja, illetve a Windows Mixed Reality-je.

Most úgy néz ki, hogy a Google ismét egy olyan fejlesztésen dolgozik, amellyel könnyen az élre ugorhat, és egy sikeres koncepció esetén komoly előrelépést tehetnek egy igazán jövőbe mutató virtuális valóság megteremtésére.

Jelenleg egyetlen komoly vetélytársa lehet a piacon, a Microsoft HoloLens, amely már ugyan több mint egy éve megvásárolható, azonban széles körben mind a mai napig nem terjedt el a brutális, 3500-5000 dollár közötti árfekvése miatt, illetve beszerzése sem olyan egyszerű egyelőre. A Microsoft elmondása szerint a fejlesztések részükről is tovább folynak, és feltételezhetően a HoloLens csak akkor fog szélesebb körben is elterjedni, ha a technika letisztultabbá és megfizethetőbbé válik.

Névtelen

A kérdés csak az, hogy a Google és a Microsoft versenyében melyik cégóriás tud majd maradandóbbat és az átlag felhasználók számára is megfizethetőbbet alkotni, illetve mely nagyvállalatok, legyen szó akár az Oculusról vagy mondjuk az Appleről, száll be a versenybe a későbbiek során.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás