promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha egy galamb követ, kezdhetsz rettegni
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Madárnak, egészen pontosan galambnak álcázott drone-okkal kémkedik állampolgárai után Kína – írja a South China Morning Post. Az eszközöket kamerával és GPS-szel szerelik fel, így pontosan nyomon követhető a bejárt útvonaluk. A lap szerint a tollas robot-ügynökök annyira élethűek, hogy a valódi madarak gyakran társaikul szegődnek egy kis közös repülésre. És ha az állatokat is sikerül megtéveszteni, nem nagy művészet az embereket is bolonddá tenni, a megfigyelt alanyoknak így esélyük sincs kiszúrni a madár-kémeket.

A „galamb-programért” felelős kínai tudós a lapnak hangsúlyozta, messze vannak még a tökéletestől, a szárnyas ügynökök komoly lehetőségeket rejtenek magukban. És nem csak a katonai és rendvédelmi területeken. A gépmadarak segítségével akár a városfejlesztési feladatokat is egészen új nézőpontból lehet majd szemlélni. Bár ez utóbbi esetében nehezen érthető, hogy miért is van szükség álcázott eszközökre, de ez legyen a kutatók dolga.

Nem ez az első eset, amikor az állatvilághoz fordulnak segítségért a hírszerző és katonai szervezetek. Az Egyesült Államok a hidegháború alatt állítólag speciálisan kiképzett hollókkal, macskákkal és galambokkal kémkedett, de harci delfineket és egyéb tengeri emlősöket is bevetettek már az elmúlt évtizedekben.

Persze nem csupán a had-, hanem a filmtörténet is bővelkedik a változatos megfigyelési trükkökben.

A leghíresebb példa minden bizonnyal az Orwell regénye alapján készített 1984, amelynek posztapokaliptikus világában a Nagy Testvér mindent és mindenkit lát. A Monty Python egykori tagja, Terry Gilliam rendezte kultfilm, a Brazil is egy tökéletes megfigyelés alatt álló társadalomról mesél. A Michelle Monaghan és Shia LaBeouf főszereplésével készült Sasszem című thriller pedig már 10 évvel ezelőtt megálmodta a kínai madár-kémeket. Akárcsak a Black Mirror című brit sorozat néhány epizódja, amelyek a sötét jövő félelmetes technológiáit mutatják be hátborzongató részletességgel.

Ha mostantól galambok szállnak a párkányra, és gyanúsan kíváncsian tekintgetnek befelé, jobb lesz behúzni a függönyöket, és átmenni a másik szobába.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás