promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még a Tejútrendszerből is 200 ezer évbe telne kijutni
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) és a kínai Állami Csillagvizsgáló Intézetek (NAOC) kutatói által bemutatott tanulmány szerint, ha képesek lennénk a fény sebességével utazni, 200 ezer évbe telne átszelni a galaxis korongját.

A spirális galaxisoknak, mint amilyen a Tejútrendszer is, van egy olyan vékony korongja, amelyben a csillagok fő hányada található. Ezek a korongok méretükben korlátozottak, így bizonyos sugáron túl már csak nagyon kevés csillag van – hozta le a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatóknak eddig nem voltak információi arról, hogy lehetnek-e csillagok a galaxis központja és a Nap közötti távolság kétszeresén túl. Most azonban kiderült, hogy vannak csillagok távolabb, ennek a távolságnak a négyszeresénél is.

„Galaxisunk korongja óriási, mintegy 200 ezer fényévnyi átmérőjű” - mondta Martín López-Corredoira, az IAC kutatója, az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban megjelent kutatás főszerzője.

A tudósok az APOGEE és LAMOST tudományos projektekből származó adatok statisztikai elemzése révén jutottak erre az eredményre.

A hozzánk legközelebb eső szomszédos galaxis, az Androméda jelenlegi kutatások szerint a Naptól 2,5 millió fényévnyire van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás