promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megéri All in One PC-t venni?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ahogy a neve is mutatja, ezek a "minden egyben" gépek. Vagyis a számítógép a kijelzőben van benne. Kinézetre egy kicsit vastagabb monitor az egész, de benne van a számítógép teljes lelke. Alaplap, processzor, háttértároló, memória, sőt akár DVD meghajtó is.

Az All-in-One gépek átmenetet jelentenek a klasszikus asztali gépek és a laptopok között. Asztali gép, mivel nem hordozható, de kicsit laptop is, hiszen minden egybe van építve, az összes alkatrész egy egységet alkot. Egy asztali számítógépet egy számítástechnikai szaküzletben szerelnek össze (vagy hozzáértő felhasználók akár otthon maguknak is össze tudják rakni), míg egy laptopot egy gyártó cég gyártó üzemben szerel össze. Az All-in-One gépeket is gyártók készítik, tehát nem egy üzletben kerül összeszerelésre.

De mik az előnyei és hátrányai? Az All-in-One gépek leginkább az asztali gépeknek az alternatívái, és nem a laptopoké, bár néhány olyan eset is előfordul, hogy valaki laptopot használ kvázi asztali gépként, vagyis hiába nem hordozza magával, mégis laptopot választ.

Egy hagyományos asztali géppel szemben előny az All-in-One gépeknél a design és kialakítás. Mindenképpen jobban néz ki a kissé korszerűtlenül ható asztali gépeknél, valamint sokkal praktikusabb, hisz kisebb a hely igénye is. Egy szűkösebb irodában ki tudjuk váltani vele a laptopot, főleg, ha nagyobb képernyőre van szükségünk. Ezen kívül előny, hogy kisebb az áram fogyasztása is a hagyományos asztali számítógépekhez képest, valamint csendesebb.

Hátrány viszont, hogy jóval korlátozottabb a fejlesztési lehetőség (ahogyan egy laptop esetében is). Ugyancsak hátrány, hogy meghibásodás esetében valószínűleg költségesebb a javíttatás, mint egy asztali számítógép esetében, és előfordul, hogy a javítása nem gazdaságos (pl. egy alaplap csere esetén), holott egy hagyományos asztali gép esetén ez még pár tízezer forintból javítható.

Mindezeken túl viszont a gyártók általában több garanciát vállalnak rá, mint egy hagyományos asztali számítógép esetében szokásos, és várhatóan az alkatrészek egymással nagyon jól összehangolt kiválasztása nagyobb stabilitást, jobb működést eredményez (ahogyan a brand asztali gépek és laptopok esetében is van).

Hátrány viszont, hogy jóval kisebb szabadsággal rendelkezünk vásárláskor, mint egy asztali PC esetén. Míg egy asztali PC-nél minden alkatrészt külön-külön tudunk kiválogatni, addig itt előre összeállított konfigurációk közül választhatunk. Így ha valakinek a nagy átlagtól eltérő igénye van (jellemzően az extrém teljesítményt nyújtó gépekre gondolunk), akkor ott könnyen lehet, hogy nem találunk All-in-One gépből megfelelőt. Vagy ha igen (pl. Apple iMac Pro), akkor az irreálisan drága lesz. (Mastermind Számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás