promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban érdemes több vírusirtót használni?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ugyan logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a több vírusirtó nagyobb védelmet nyújt, mint ha csak egyet használnál, de ez mégsem javasolt. Ugyan a védelmi szint valójában tényleg nagyobb, de elképesztően képes lassítani a számítógépek működését, ha 2-3 vírusirtót használsz.

Sokkal fontosabb, hogy legyen EGY jó vírusirtó a gépeden, aminek a vírusdefiníciós adatbázisa legyen mindig friss és naprakész. Szintén fontos a tudatos számítógép használat, vagyis az, hogy a gyanús tartalmakra ne kattints rá. Kapsz egy gyanús e-mailt valamilyen csatolmánnyal, akkor ne nyisd meg a csatolmányt. Több számítógépen teszteltük, hogy éveken át lehet vírusirtó nélkül is használni úgy a számítógépet, hogy egy darab vírus se kerüljön rá. És sok olyat látunk, hogy 2-3 vírusirtó használata mellett is vírusos a gép.

Lehet választani ingyenes és fizetős vírusirtók közül is. Az ingyenes változatok azért ingyenesek, mert a gyártók számára ez egy bevezető termék, és szeretné, hogy vásárold meg tőlük a nagyobb védelmet nyújtó szoftverüket. Nevezhetjük beetető vagy csali terméknek is, de felesleges, mert ha nem frissíted fel a fizetős változatra, akkor tökéletesen és korlátozás mentesen használható az ingyenes program is.

Ilyen ingyenes vírusirtó program például az Avast, vagy az AVG. Ezeket egyszerűen csak fel kell telepíteni, aktiválni, és maximum évente megújítani. A lényeg, hogy amikor felkínálja, hogy frissíts az fizetős változatra, akkor azt ne fogadd el. Itt fel fog kínálni 14 napos ingyenes próbaidőszakot is, de ha azt elfogadod, akkor a próbaidőszak után vagy kifizeted a fizetős szoftvert, vagy pedig megszűnik a védelem a számítógépeden.

A másik lehetőség, ha eleve fizetős vírusirtót választasz. Számtalan ilyen szoftver létezik, de a legelterjedtebb a Kaspersky vagy a NOD. Ezek beváltak és jó védelmet nyújtanak. A Kaspersky ára egy évre 7.990 Ft-ba kerül, míg a NOD ennél jóval drágább, 14.990 Ft-ba. Ezek évente lejáró előfizetések, vagyis évente újra és újra meg kell venni őket.

A fizetős és az ingyenes vírusirtók között a különbség az, hogy hiába frissíti mindkét változat napi szinten a vírusvédelmi adatbázisát, mégis a fizetős vírusirtók általában hamarabb megkapják az új vírusok elleni védelmet. További előnyük, hogy nem fognak "zaklatni" ajánlatokkal, hogy frissíts a fizetős változatra.

Az Egyesült Államok amúgy pont bojkottálja a Kaspersky vírusirtóját, mivel szerintük az orosz program kémkedik. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke 2017 december végén alá is írta a Kaspersky-termékek használatát tiltó jogszabályt. A Kaspersky persze perel, mivel szerintük semmilyen lényeges bizonyíték nincs, amellyel alá tudnák támasztani a vádakat. (Mastermind Számítástechnika; Torony; HVG)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás