promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyire fog lassulni a számítógépe a processzor botrány miatt?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Jelenleg a Meltdown névre keresztelt hiba tartotta rettegésben a processzorgyártókat, amiben nem csak az Intel, de az AMD is érintett. Olyan sebezhetőséget találtak ugyanis, melynek kiaknázásával egy rosszindulatú szoftver kiolvashatja a memória legjobban őrzött részét is.

A Microsoft megtette a nagy bejelentést, vagyis hogy mennyire lassulhatnak be a hibát kiküszöbölő szoftverfrissítéstől a Windowsos gépek.

A cég már mindenkinek kiküldte a frissítést, az AMD processzorokra viszont leállították, mert volt olyan gép, ami ezután egyáltalán nem indult el.

A Microsoft tapasztalatait a HVG mutatta be:

- „A 2016-ban vagy 2017-ben gyártott (Skylake, Kabylake vagy újabb) processzorral szerelt számítógépeknél egyszámjegyű teljesítménycsökkenés lesz majd megfigyelhető. A vállalat szerint ezt a legtöbb felhasználó a mindennapi tevékenysége során nem nagyon fogja észrevenni.”

- „A 2015-ös vagy régebbi (Haswell vagy régebbi) processzorral szerelt számítógépeknél már jóval jelentősebb teljesítménycsökkenés lesz megfigyelhető. Ezek használói érezhető lassulással szembesülnek majd a mindennapi számítógépezés során. Akinek nem Windows 10, hanem korábbi (7 vagy 8) rendszer fut a számítógépén, annál pedig még rosszabb lesz a helyzet.”

Százalékban kimondva 5-től akár 30%-os teljesítményvesztés is előfordulhat, de azt tudnunk kell, hogy ezt a csúcsteljesítményből kell levonni. A számítógépesek még így is örülhetnek, ugyanis a Google, bár Androidhoz adott ki frissítést decemberben, de a legtöbb készülékgyártó nem igazán erőlködik, hogy ezt eljutassa az emberekhez.

Az Apple az asztali gépein futó macOS-hez és a mobil eszközein lévő iOS-hez szintén kiküldte a frissítést, de ezt a szakemberek szerint még tökéletesíteni kell. (HVG; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás