promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milyen okostelefont válassz?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az okostelefonokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Vannak az Apple által gyártott iPhone-ok, és vannak a számtalan gyártó által gyártott androidos telefonok. Az Android a Google fejlesztése, az ő mobil operációs rendszere. A telefon gyártók pedig ezt az operációs rendszert használják a telefonjaikon. Kicsit úgy kell elképzelni, mint a számítógépet. Lehet bármilyen gyártmányú egy számítógép, nagy valószínűség szerint Windows lesz rajta.

Az iPhone-okon az Apple saját fejlesztésű operációs rendszere fut, amit iOS-nek hívnak. Ez a rendszer viszont csak az Apple készülékein van, tehát az iPhone-okon és iPad-eken.

Hogy melyik a jobb? Nincs ilyen. Attól függ, hogy mire. Ha az egyszerűség és a stabil, gyors működés a legfontosabb szempont számodra, akkor inkább az iPhone való Neked, de ha szereted teljesen személyreszabni a telefonodat (akár a menü kinézetét, stb.), szereted a nagyobb szabadságot (a rendszerhez jobban hozzá lehet férni, így sokkal több "rejtett" funkciót is elő lehet csalogatni), akkor az Androidot válaszd.

Ha nem szeretnél túlzottan nagy méretű telefont, akkor egyértelműen az iPhone lesz a Neked való, mivel ő gyárt egyedül 4"-os képátlóval rendelkező telefont, a több gyártó csak ennél nagyobbat. Ha az ár a döntő szempont, akkor inkább az Androidos gyártók között kell nézelődnöd.

iPhone-t választanék:

Régen összesen 2 féle iPhone létezett, ma pedig 5 különféle modellt  árulnak összesen 3 féle méretben, különféle színekben és különböző tárhely mérettel. Összesen 60 modellvariáció közül lehet válogatni.

A belépő szint az iPhone SE. Ez egy nagyon jó kis készülék, erős hardverrel és kis mérettel (ezáltal kényelmes, kézreálló a használata). A következő lépcső az iPhone 6s, ami kétféle méretben (4,7" a sima, és 5,5" a Plus nevű modell) kapható (a kisebbik is bőven nagyobb, mint az SE), és nem sokkal tud többet, mint az SE. A különbség a 6s javára a nyomásérzékeny képernyő és a gyorsabb ujjlenyomatolvasó.

Ennek utódja a 7-es iPhone, ami sokkal gyorsabb, mint a 6s (ami szintén egyáltalán nem lassú telefon), és a Plus modelleknél dupla kamerával, ami elképesztően jó fotókat képes készíteni. Ennek továbbfejlesztett változata az iPhone 8, ami még tovább gyorsult (annyira gyors a processzora, hogy felsőkategóriás laptopok processzorait is megveri), és megkapta a vezeték nélküli töltés lehetőségét, vagyis mostantól úgy töltheted fel az iPhone-t, hogy nem szükséges kábelt csatlakoztatod a telefonhoz.

Az iPhone X pedig a csúcs, 5,8"-os kijelző mérettel. Az egyik nagy újdonság a korábbi modellekhez képest a hatalmas kijelző, ami a telefon teljes előlapját kitölti, vagyis jóformán nincs körülötte perem. A másik elképesztő újdonság az arcfelismerés, Apple nyelven Face ID.

Az Apple mindig nagy újdonságokat hoz, de elképesztően drága. Tehát a hasonló tudást gyakran ugyanúgy megkapjuk az Andoidos telefonoknál.

Androidos készülék mellett döntök:

Itt már több 100 gyártó több ezer modelljéből lehet válogatni Androidos telefont. Mégis azt javasoljuk, hogy próbáld szűkíteni a kört, mert másként nagyon nehéz lesz kiválasztani a megfelelő készüléket. Határozd meg, hogy mekkora méretű telefont szeretnél, és kb. mennyi pénzt szánnál rá. Érdemes kitalálni, hogy mely gyártó telefonjai szimpatikusak számodra. A legnépszerűbbek: Samsung, LG, Huawei, Xiaomi. Hozzátesszük, ezek is a legmegbízhatóbbak, nem érdemes valami no name márkát megvenni.

Mivel a kínálat borzasztóan nagy, így érdemes a várható felhasználási igények alapján behatárolni, hogy mely modell felel meg Neked, de ha ezzel nem boldogulsz, akkor kérd szaküzlet segítségét. Fontos szempontok lehetnek: képernyő méret, sebesség, fényképezőgép tudása, akku üzemidő, egy vagy két SIM kártyás modell, vízállóság. Sok weblap van, ahol már ezeket a szempontokat meg tudjuk adni az oldalon, és így tudunk speciálisan keresni.

Nagyon nehéz olyan bőséges termékkínálatból dönteni, mint amilyen bő kínálat az Androidos mobilok piacán van, de talán ezek segítenek kicsit tájékozódni.

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy figyeljünk az utánzatokra, mivel neten vannak ezek is bőven. Ha valami túl olcsó, akkor az valószínűleg kínai másolat. Ne dőljünk be neki, mert futhatunk a pénzünk után, amiért egy borzalmasan rossz készüléket vásároltunk.

Butatelefon kínálat:

Nekem még mindig van butatelefonom, és többnyire azt is használom. Láttam a butatelefonos Nokia kommenteknél, hogy beírta valaki: „Ki az a hülye, aki ilyet vesz???” Hát én! Egész nap a laptoppal mászkálok, és nem hiányzik, hogy még az okostelefon is állandóan csipogjon. Van egy olcsó típus, amit navigálásra használok és ennyi. A butatelefon megbízható, kibírja egy hétig egyetlen töltéssel, és ha falhoz vágod gyakorlatilag visszasétál és bocsánatot kér.

Ha bulitelefon kell, vagy csak annyira használod mint jómagam, akkor a butatelefon a jó választás, és maximum mellé egy kevésbé drágább okosteló. Ha viszont már a kezedhez nőtt a telefon, és a laptopot is azzal szeretnéd kiváltani, akkor bizony bivalyerős készülék kell, amihez a pénztárcát is ki kell nyitnod. (Mastermind számítástechnika; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás