promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milyen gyors az interneted?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Minden internet előfizetésnél a megadott sávszélesség csak egy elméleti maximum, vagyis azt jelenti, hogy ideális esetben ”akár” el is érhető a sávszélesség a csomagban reklámozott sebességet. A UPC-nél például a 240 mbit-es csomagnál az ígéret úgy szól, hogy 240 mbit/mp a letöltési, és 20 mbit/mp a feltöltési sebesség. Ám a garantált sávszélesség csak letöltésnél 60 mbit/mp, feltöltésnél pedig 5 mbit/mp.

Ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy csak ennyit tud. Ez azt jelenti, hogy reklamálni csak akkor tudsz a szolgáltatódnál, ha a garantált sávszélességet sem biztosítja számodra. Tehát hiába fizetsz elő 240-es internetre, ha "csak" 60 mbit/mp -et kapsz, akkor a szolgáltató szemszögéből minden rendben van. Szóval ezt sajnos így kell nézni.

Vannak olyan weboldalak, amik segítségével megmérheted, hogy ténylegesen mekkora az a sávszélesség, amennyit a számítógéped (telefonod, tableted, stb.) éppen aktuálisan kap. Ilyen például a www.netmero.hu oldal is. A használata végtelenül egyszerű, kattints a középen lévő "GO" feliratú gombra, és máris kezdődik a mérés. A mérés végeztével három adatot fogsz megkapni: az ún. ping időt, a letöltési és a feltöltési sebességet.

netmero
A ping idő az, amennyi idő eltelt a számítógéped és a szerver közti kommunikáció között. Magyarán a számítógéped küldött egy kérést, amire a szerver válaszolt. Az elküldés és a válasz fogadása között ennyi idő telt el. Ez kb. 15-40 ms (ezredmásodperc), ha szélsőségesen magas, akkor az nem teljesen optimális, ha alacsonyabb, az természetesen csak jó.
 
A letöltési sebesség azt mutatja meg, hogy a számítógéped egy másodperc alatt hány mbit adatot tud letölteni. Ha például weboldalakat nézegetsz, email csatolmányokat nyitsz meg, vagy videót nézel az interneten, az mind letöltés.

A feltöltési sebesség ennek a fordítottja, vagyis azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány mbit adatot tud feltölteni a számítógéped. Ha például egy emailt küldesz el, vagy videót töltesz fel a Facebookra, az mind feltöltés.

A mbit (megabit) az a megabájt (MB) 1/8-ad része, vagyis 8 mbit tesz ki 1 MB-ot. Ha például HD (720p) felbontású YouTube videót nézel, az kb. 2 MB/mp adatfolyamot jelent, tehát ahhoz, hogy HD-ban tudj YouTube-ozni, ahhoz legalább 16 mbit/mp letöltési sebesség szükséges.

Fontos tudni, hogy a sávszélesség mérésénél nem az internet kapcsolatod sebességét méred, hanem a számítógép (vagy telefon, tablet, stb.) internet elérésének a sebességét. Ha túl lassú, annak több oka is lehet. Például vírusos a számítógéped, vagy nem megfelelő illesztőprogrammal van feltelepítve a hálózati kártyád. Laptopoknál energiagazdálkodási beállítás is képes a WiFi sebességét visszavenni.

De nézzünk pár konkrétumot. A WiFi kapcsolat a legtöbb esetben 50-70 mbit/mp sávszélességre képes, nagyon ritka, hogy ennél többet tudjon, de gyakori, hogy csak 20-30-at tud. Ahhoz, hogy nagy sávszélességet tudj elérni, fontos a router minősége (és beállítása), a készülékben a WiFi kártya minősége (és beállítása), és persze a jelerősségen is sok múlik.

Kábeles kapcsolat esetén (pl. számítógép és router között) gyakori a 100 mbit/mp felső korlát. Ezt a korlátot csak úgy lehet kitolni, ha megfelelő a routered és megfelelő hálózati kártya van a gépedben (mindkettőnek képesnek kell lenni az 1 gigabit/mp adatátvitelre).

Fontos tudni, hogy ha egyszerre többen is használjátok az internetet, akkor a sávszélesség megoszlik. Vagyis ha valaki YouTube-ozik, akkor a többieknek már kevesebb sávszélesség marad.

Összességében elmondható, hogy sok különböző oka lehet annak, ha a sávszélesség nem éri el a kívánt szintet, de érdemes megnézni, hogy valójában milyen gyors az interneted. Ha nem eléggé, először a saját eszközeidet és beállításaidat kell végignézni, és csak utána reklamálni a szolgáltatónál. (Mastermind Számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás