promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Annyira nem is új dolog az arcfelismerés
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Már 10 évvel ezelőtt is léteztek szoftverek, melyek segítségével a webkamera képét feldolgozva azonosította be a számítógép a tulajdonosát. Mégis halott technológia volt, nem terjedt el, viszont a mai rendszerek már jóval többet tudnak, mint akkor.

Az okostelefonoknál az iPhone 5s óta az ujjlenyomat azonosítás terjedt el, majd a Samsung "újra feltalálta" az arcfelismerést. Aztán több gyártó is átvette, ám volt egy hatalmas probléma vele. Mivel egy egyszerű szoftveres képfeldolgozást végzett a telefon, ezért bármikor átverhető volt egy sima fényképpel.

Magyarán ha a saját telefonodon kikerested a tulajdonos Facebook profilját, akkor a profilképével fel tudtad oldani a telefont. Így teljesen értelmét veszíti a funkció.

Aztán jött az Apple, ami szeptemberben bemutatta a jubileumi iPhone-t, az iPhone X-et. Ebben az egyik legnagyobb innováció az arcfelismerő funkció. Ám az Apple nem csak egy sima fotófeldolgozást végez, hanem a telefon előlapi kamerája mellett több szenzor is dolgozik, melyek segítségével 3D-s analizálást képes végezni a telefon. Így tehát egy 2 dimenziós fényképpel nem lehet feloldani a képernyő zárolását.

Konkrétan azt ígéri az Apple, hogy képes megkülönböztetni az egypetéjű ikreket egymástól, sőt, a legprofibb hollywood-i maszkosok alkotásaival sem lehet átverni a telefont. Mindezt úgy, hogy minket viszont felismer akkor is, ha frizurát váltunk, szemüveget vagy sapkát viselünk, illetve a hölgyek rommá is sminkelhetik magukat.


Míg az ujjlenyomat azonosításra az Apple azt mondja, hogy 50 ezer az 1-hez az esély, hogy más valaki ujjával fel lehessen oldani a telefon zárolását, addig a Face ID-nak keresztelt azonosítással 1 millió az 1-hez az esély.

Más kérdés persze, hogy a gyakorlatban hogyan fog majd működni, és lesz-e sebezhetősége, de ez a jövőben kiderül. Jelenleg az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Kínában, Japánban 5-6 hetes csúszást jeleznek az online Apple-boltok a megrendelt telefonok leszállítására.

Az arcfelismerő a technológia most valóban elterjedhet széles körben, mivel a Samsung Galaxy S9-ben (ami jövőre fog megjelenni) is lesz 3D-s arcfelismerés, ami ha nem is teljesen ugyanazt a technológiát fogja használni, mint az Apple rendszere, mégis hasonló elvek szerint fejlesztik. Előlegezzük meg, hogy tényleg jól fog működni mindkettőben. (Mastermind Számítástechnika; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás