promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes fotón az Androméda-galaxis
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Androméda van a legközelebb a mi galaxisunkhoz, a Tejútrendszerhez, de a távolsága a Naptól még így is 2,5 millió fényév. A fotót még a mai napig vizsgálgatják, van is mit, mert 69,536 x 22,230 pixeles, a kép mérete pedig körülbelül egy DVD-nyi adat, 4.3 GB.

Tiszta égbolton szabad szemmel is megfigyelhető elmosódott ködös objektumként, nem véletlen, hogy a magyar népnyelv „Hályogos csillagként” ismeri – hozta le anno a Natonal Geographic.

Átmérője 110 ezer fényév, a kevés anyagot tartalmazó külső tartományokkal együtt 180 ezer fényév. 270 km/s-os sebességgel közeledik a Tejútrendszerhez, és ha a tudósoknak igazuk lesz, 3 milliárd év múlva összeütközik a mi galaxisunkkal. Azt mi már nem igazán fogjuk megélni.
 
Ha valamelyik másik galaxisban van élet, akkor először itt kellene keresni. Nehéz belegondolni, hogy az emberi tudás felfejlődjön annyira, hogy valaha is be tudjunk lépni ennek a galaxisnak a kapuján. Egy 4K-s videóban viszont belekukucskálhatunk a fotóba, ami nem olyan, mintha ott lennénk, de ennél közelebb jelenleg nem tudjuk hozni.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás