promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismered az akksid?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A legtöbb mai eszközben úgynevezett lítiumionos (Li-ion) akkumulátort használnak. Ezek az akkuk a korábbi, hagyományos akkukhoz képest könnyebbek, több energiát képesek tárolni, gyorsabban tölthetők. Míg a régi akkumulátoroknál egy új készüléket 16 órán át kellett tölteni, hogy az akku úgymond megformázódjon, addig ezeknél a modern akkuknál ilyenre nincs szükség.

A lítiumionos akkukat akkor töltheted, amikor csak akarod, szemben a régi akkukkal, amiket mindig le kellett meríteni, és csak utána volt szabad tölteni. Ezzel szemben a lítiumos akkuknak kifejezetten árt, ha rendszeresen teljesen lemerítjük. Az sem lényeges, hogy mindig 100%-ra töltsd fel. De hogyan is működik ez az egész?

A legtöbb készülék modern töltésvezérlő elektronikával rendelkezik, szóval nem annyiból áll a töltés, hogy áramot kap az akku és kész. A töltésvezérlő elektronika pontosan szabályozza az áramerősséget és a feszültséget.

A legtöbb készüléknél a teljes töltés első része (kb. 80%) ún. gyorstöltés, ezt a szinten relatíve gyorsan eléri a készülék akkumulátora, aztán jön a csepptöltés, amikor a töltésvezérlő lassan "adagolja" az áramot. Ezzel megnyújtja az akkumulátor élettartamát. Ezt ugyan hivatalosan nem mondják a gyártók, de a tapasztalatunk az, hogy ha 100%-ot mutat a készülék, akkor sincs még maximális kapacitásra töltve az akku, ilyenkor érdemes még kb. fél óráig töltőn hagyni a készüléket, és így éri el a ténylegesen 100%-os szintet.

batch
Ahogy írtuk, nem szükséges mindig 100%-ra feltölteni az akkut. Azért van ez, mert a lítiumionos akkumulátorok ún. töltési ciklusokban működnek. Egy töltési ciklus pedig nem a 100%-ról 0%-ra merülést jelenti, hanem egy ciklus az akku teljes kapacitásának kihasználását majd újrafeltöltését jelenti. Úgy képzeld el, mintha lenne egy 1,5 literes palack vized. Ha a 1,5 liter elfogyasztása majd újratöltése 1 ciklus, akkor tök mindegy, hogy a teli palackot iszod ki, és töltöd tele újra, vagy megiszol belőle fél litert, majd újratöltöd, aztán megiszol belőle 1 litert, és ismét újratöltöd. Ugyanúgy egy ciklusnyi, vagyis 1,5 liter vizet fogyasztottál.

Ugyanígy működik az akku, ha pl. 80%-ról merül le, mondjuk 20%-ra, akkor ugye 60%-ot használtál el. Ha feltöltöd 100%-ra, és elhasználsz belőle 40%-ot, vagyis 60%-ig merül, akkor "használtál" el egy töltési ciklust.
 
Ezt azért fontos tudni, mert minden akkumulátornak van egy tervezett életciklusa, amit töltési ciklusokban határoznak meg. Például egy iPhone hivatalosan 500 töltési ciklusra van tervezve, egy iPad és MacBook 1000-re, egy átlagos laptop akkuja 300-ra.

Egy akkumulátor akkor számít gyengének vagy rossznak, ha az eredeti kapacitásához képest 80%-nál kevesebbet tud. Ha tehát minden ideálisan működik, akkor a tervezett töltési ciklusok eléréséig az akku legalább 80%-át tudja az újkori állapotának, aztán jöhet a csere.

Erősen felhasználás függő, hogy ki mennyit tölti az eszközeit, de ezek alapján egy telefon akkuja kb. 2 évig működik megfelelően, és így tovább kiszámolhatod a saját felhasználási szokásaid alapján, melyik eszközödtől mire számíthatsz.

A gyári töltőket utólag beszerezni nem olcsó, mégis lebeszélnénk az után gyártott töltők használatáról. Ahogy írtuk, töltésvezérlő chippek felügyelik a töltési folyamatot. Ezek figyelik az akku pillanatnyi állapotát, töltöttségi szintjét, hőmérsékletét, és hogy használod-e töltés közben a készüléket vagy sem. Ezen sok adat alapján szabályozza a töltési paramétereket. Egy néhányszáz forintos után gyártott töltő pedig egyszerűen leadja nagyjából azt a feszültséget, amit az eszköz elvár, de semmilyen intelligens elektronika nem dolgozik benne. Ez pedig károsíthatja a készüléked akkumulátorát, de akár a készülék alaplapján lévő töltésvezérlőt is. (Mastermind Számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás