Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kezd lecsengeni az egyik legnagyobb zsarolóvírus támadás

Kezd lecsengeni az egyik legnagyobb zsarolóvírus támadás

Színes

Kezd lecsengeni az egyik legnagyobb zsarolóvírus támadás

Színes

Promotions 18:03
A Kormányzati Eseménykezelő Központ jelezte, a zsarolóvírus terjedése kapcsán rövid időn belül, csaknem száz ország érintettségéről jelentek meg hírek. Az elemzések szerint a WannaCry távoli kódfuttatást kezdeményez a Microsoft Windows rendszerekben önmaga terjesztéséhez. Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is.

A Microsoft a márciusi javítócsomagjai kiadásakor az érintett sérülékenységeket már javította, frissült az XP-n, a 2003-on és a 2008-on kívül a 7-es, a 8-as és a 10-es szériájú Windows is, a javítás automatikus frissítésen keresztül elérhető. Ezt minél hamarabb érdemes meglépni!

A hvg.hu portál azt írta, Magyarországra is elért a vírus, a Telenor érintett az ügyben. A telekommunikációs cég a hírportálnak megerősítette az értesüléseket.

wana2

A péntek délután indult kibertámadás-sorozat világszerte okoz problémákat. A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes file-jait, ezzel megbénítva a gép működését. A zárolást a program akkor oldja fel, ha Bitcoinban fizet érte a gép felhasználója. Ennek összege híradások szerint 300, de akár 600 dollárnyi Bitcoin is lehet.

A vírus terjedésének okára elvileg egy amerikai kiberbiztonsági cég dolgozója jött rá, és ha minden jól megy sikerült is ezzel megállítani. Viszont azt is megjegyezte, hogy nem túl bonyolult egy új kóddal ismét útjára indítani. 
 
A BBC szerint a szakértők a The Shadow Brokers nevű hackercsoporttal hozták összefüggésbe a támadásokat, amely nemrég azt állította magáról, hogy az NSA-től lopott hackelési eszközöket tett közzé az interneten. (MTI; Torony)