promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csak az Apple nem hazudik a laptopja üzemidejéről
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A brit Which? fogyasztóvédelmi szervezet most laptopok üzemidejét vizsgálta, ahol nem meglepő módon hazudnak a gyártók. Azon persze sok minden múlik, hogyan terheljük le az akkumulátort. Az üzemidő függ a kijelző fényerejétől és méretétől, az éppen használt alkalmazástól, a hardverkonfigurációtól, vagyis milyen erőművet kell meghajtania az adott akkumulátornak. Például egy erősebb videókártya jobban fogja szívni az energiát. Vásárláskor jobb ha rákérdezünk az akkumulátor fajtájára, a cellák darabszámára (minél nagyobb annál jobb), kapacitására és az elhasználódottságuk mértékére. A Li-Poly cellákkal szerelt akkumulátorokat általában 500-600-szor lehet újratölteni anélkül, hogy ez teljesítménycsökkenést okozna.

De térjünk vissza a tesztre. A Which? az elmúlt egy év során 67 laptopot vizsgált. A gyártók által megadott üzemidő gyakran nem percekkel, hanem órákkal marad le a tervezettől. A cégek persze valószínűleg igazat mondanak, hogy ők annyit mértek, de ezt úgy kell nézni, hogy nem csináltak semmit a laptopokkal, amik csak mentek üresjáraton.
 
A lényeg, hogy mi nem úgy fogjuk őket használni, úgyhogy a megadott üzemidőt jobban járunk, ha elosztjuk kettővel és úgy nagyjából kijön a dolog.

A vizsgálatok során a fogyasztóvédők 8 Acer, 3 Apple, 8 Asus, 10 Dell, 12 HP, 20 Lenovo és 6 Toshiba modellt nyúztak. Az egyik feltöltés után filmet néztek rajta, egy másikat követően addig böngésztek a neten (wifin), amíg teljesen le nem merült a notebook. Tehát olyan nem kínos dolgokat tettek a laptopokkal, amit mi is csinálnánk velük hétköznapi helyzetben. Ezután átlagolták az eredményeket.

Lássunk néhány érdekes eredményt!

Lenovo Yoga 510

A Lenovo állítása: 5 óra
A Which? mérése: 2 óra 7 perc

Apple MacBook Pro 13

Az Apple állítása: 10 óra
A Which? mérése: 12 óra

HP Pavilion 14-al115na

A HP állítása: 9 óra
A Which? mérése: 4 óra 25 perc

Dell Inspiron 15 5000

A Dell állítása: 7 óra
A Which? mérése: 3 óra 58 perc

Acer E15

Az Acer állítása: 6 óra
A Which? mérése: 2 óra 56 perc

Az átlagolásból kijött, hogy az Asus laptopjai jól bírják a strapát, de az Apple az, ami nem csak nem hazudik a laptopjai üzemidejéről, de talán még kevesebbet is mond, mint amennyit bírnak. (Torony; Which?)

whlap
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás