promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Túl hosszú a YouTube-nak hátat fordító hirdetők listája
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A botrányt a The Times cikke robbantotta ki, amiben lehozták, hogy a márkák neve rasszista és terrorista propaganda videók mellett is megjelenik. Olyanokkal találkoztak az újságírók, hogy például luxusnyaralásokat szervező iroda hirdetése egy, az Al-Kaida iszlamista terrorszervezetet népszerűsítő videó mellett jelent meg, de a Royal Air Force brit királyi légierő neve egy Hitler mellett állást foglaló videónál került elő.

A bojkottot hirdető vállalatok megjegyezték, hogy nem elég a Google bocsánatkérése, és lépéseket kell tenni ez ellen. A cégeket az is felháborította, hogy hirdetéseik még bevételt is generálhatnak ezeknek a csatornáknak, ami elfogadhatatlan.

A mélyrepülés megkezdődött, ugyanis a YouTube mögött álló Google/Alphabet részvényei folyamatosan zuhannak, és hihetetlenül alacsony ponton állnak jelenleg is.

Hogy mennyi pénzt veszít a YouTube ezzel? A Kantar Media elemzőcég Bloomberg által idézett becslése, amely szerint a most kilépő AT&T amerikai mobilszolgáltató tavaly önmagában 941,96 millió dollárt költött el YouTube-hirdetésekre. Bele lehet gondolni, hogy ők csak az USA-ban vannak jelen, mennyit költhetnek akkor az olyan világmárkák, mint a Vodafone vagy a Pepsi?

Jól mutatja, hogy egyetlen egy cikk hópehelyként indulva milyen lavinát tud okozni. A HVG közben bátorkodott nagy nemzetközi lapok oldalairól összegyűjteni a listát, melyek azok a nagyobb vállalatok, melyek eddig visszavonták hirdetéseiket a YouTube-ról. Hosszú és minden egyes névnél kezdjük el hozzáadni az elveszített százmilliókat.

Reklámszerződést bontó óriáscégek listája:
 
21st Century Fox (FX Networks)
Argos
AT&T
Audi
Aviva
BBC
Beam Suntory
Dish
Dominos Pizza
Enterprise Holdings
General Motors
GlaxoSmithKline
The Guardian
Havas
Heinz
HSBC
Hyundai
ITV
Johnson & Johnson
Kia
L'Oréal
Lloyd's of London
Marks & Spencer
McDonald's
O2
Pepsi
RBS
Royal Bank of Scotland
Sainsbury
Starbucks
Tesco
Toyota
Transport for London
Verizon
Vodafone
Volkswagen
Walmart

(HVG; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás