promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hisz Ön a földönkívüli életben?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A NASA egy nagy bejelentést ígért, és elképesztően nagy is lett, mivel még sosem találtak ennyi Föld-szerű bolygót. Ráadásul közel is vannak hozzánk, persze csak fényévekben mérve. A kutatók felfedezték, hogy TRAPPIST-1 hideg törpecsillag körül hét darab, a Földhöz nagyjából hasonló méretű bolygó kering. A hét bolygóból a jelenlegi állás szerint 3 van az úgynevezett lakhatósági zónában. Itt olyanok a körülmények, például a hőmérséklet, ami rendkívül kedvez az élet kialakulásához. Ennél is fontosabb, hogy pillanatnyilag mind a 7 bolygónál van esély folyékony víz jelenlétére. A tudósokra kemény feladat vár: fontos gázok után kell kutatniuk, mint az oxigén vagy a metán. Ezekből az is kiderülhet majd, milyen a bolygó felszíne.

Ma már olyan komoly műszereket is be tudnak vetni, mint a James Webb űrtávcső, amely képes lehet a légkörben lévő esetleges ózonmolekulák azonosítására. Ezt viszont csak jövő őszén tudják majd csatasorba állítani. A TRAPPIST-1 közel van hozzánk, 39 fényévnyire, a Vízöntő csillagképben, de mégis annyira gyenge a fénye, hogy csak a legmodernebb csillagászati eszközökkel lehet megfigyelni.

A kutatók ígérete szerint tíz éven belül meg tudják mondani, van-e nyoma életnek a bolygón. Túlságosan is izgalmasnak hangzik,! Bár sok tudós szerint nem kell ennyire messzire merészkednünk, mivel valószínű, hogy a Tejútrendszeren belül is van élet rajtunk kívül.  
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás