promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Wikipédia is elkezd harcolni a kamu ellen
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A szerkesztők a tilalmat azzal indokolták, hogy a brit napilap „közismerten nem ellenőrzi a tényeket, szenzációhajhász és puszta találgatásokat közöl.” A lépes nagyon szokatlan az online enciklopédia részéről, amely ritkán fordul a publikációk tilalmának eszközéhez és sok hiteltelen forrást el szokott fogadni.  Maradjunk annyiban, hogy lenne még olyan lap, aminek hátat lehetne fordítani. A Wikipédiát működtető Wikimédia Alapítvány, amely nem ellenőrzi az enciklopédia szerkesztésének folyamatát, közleményében arról írt, hogy az angol nyelvű Wikipédia önkéntes szerkesztői már 2015 eleje óta mérlegelik a Daily Mail megbízhatóságát, és egyetértettek abban, hogy a brit lapkiadó csoport általánosságban megbízhatatlan, és hivatkozásként való használatát általában megtiltják, különösen akkor, ha léteznek más megbízhatóbb források.

Ez azt jelenti, hogy a Daily Mailre általában nem fognak hivatkozni mint megbízható forrásra az angol nyelvű Wikipédián és az önkéntes szerkesztőket arra bátorítják, hogy változtassák meg a létező utalásokat, a közösség által megbízhatónak tartott más forrásokat idézzenek. Ez összhangban áll azzal, ahogyan a Wikipédia szerkesztői általában értékelik és használják a médiaforrásokat józan ésszel és megfelelő körültekintéssel" - olvasható a Wikimédia Alapítvány közleményében.
 
Ez persze minket is érint, mert a legtöbb magyar Wikipédia lapot angolról fordítják át magyarra. A online enciklopédia nálunk is nagyon népszerű. Gyakorlatilag ez az első amit felütünk, ha nem értünk valamit.
 
Az online enciklopédia döntése időben egybeesik a hamis hírek elterjedéséről szóló vitáknak, amelyek egyre inkább kiterjednek a hagyományos sajtótermékekben megjelenő félrevezető információk miatti aggodalmakra is. A BuzzFeed amerikai internetes médiatársaság egy minapi tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a felhasználóknak "csekély étvágyuk" van a kitalált, hamis hírekre, mivel az országnak fejlett, elvekben elkötelezett sajtója van.

A Wikipédia szabályzata a megbízható forrásokról azt is előírja, hogy ha az adott témában a szerkesztő nem talál ilyen forrást, akkor annak nincs helye Wikipédián. A Daily Mail illetékesei egyelőre nem kommentálták a Wikipédia-tilalmat. (MTI, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás