promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Melyik a legbiztonságosabb böngésző?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Három vezető ingyenes böngésző (browser) van most a piacon, amit talán a mi segítségünk nélkül is bárki fel tud sorolni: Google Chrome, Mozilla Firefox és a Microsoft Edge. Az Edge ugyebár továbbra is csak azok számára elérhető, akiknek Windows 10 fut a gépükön. Még mindig nem használják elegen, de így is népszerűbb, mint a Safari, vagy az Opera. A melyik a leggyorsabb browser kérdés továbbra is folyamatos vitákat szül, mivel tényleg apró a különbségek döntenek, így általában minden honlap más győztest hoz ki ebben a témában. De melyik a legbiztonságosabb? Itt is kevés az eltérés, de hogyha a megbízhatatlan honlapok kiszűréséről van szó, akkor érdekes módon az Edge tudja a legjobban felvenni a harcot.

Az NSS Lab több mint 300 rosszindulatú és adathalász oldalra kattintott rá, miközben a böngészőket használta. A Microsoft Edge SmartScreen szűrője (amely figyelmezteti a felhasználót a gyanús oldalakra) 99 százalékban jól blokkolt, a Google Chrome-nál csak 85,8 százalék, a Firefoxnál pedig csak 78,3 százalék volt ez az arány.

Kijött ugyebár az is, hogy az Edge és a Chrome böngészőjében van egy úgynevezett beépített sandbox, ez azonban Firefoxnál hiányzik. A sandbox lényege, hogy lehetővé teszi a rendszer megvédését a kártékony és rosszindulatú hozzáférésektől. Ez nem azt jelenti, hogy a Firefoxnak nincsen védelmi rendszere, de már kicsit elavult.

Az Edge egy ponton háttérbe kerül. A biztonsági rései csak a Win 10 frissítésével lesznek befoltozva. A Chrome-nál és a Mozillánál ez a háttérben zajlik, amikor a felhasználó bezárja a böngészőjét. Tehát az Edge később kapja meg a frissítéseket, ami nem éppen pozitív dolog.
 
A privát szféra védelmét illetően mindhárom böngészőnek van saját megoldása. A Chrome-nál ez az Incognito mód, a Firefoxnál a privát böngészés, az Edge-nél pedig az InPrivate mód. Ezen a területen a Firefox jár élen, mert teljesen eltünteti a felhasználó nyomait arról a weboldalról, amelyet felkeresett.
 
Szóval ki is a győztes? Mindegyik böngészőnek van előnye és hátránya. Fejben nálam is van első, második és harmadik helyezett, de mégis inkább rátok bízom a döntést. (HVG; Torony; NSS Lab)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás